Op Schiphol 'ontsnapt' Spaans-Portugees stel in verplichte quarantaine in UMCG Beatrixoord

Het UMCG Beatrixoord in Haren
Het UMCG Beatrixoord in Haren © Ruben Huisman
Het Spaans-Portugese stel dat verplicht in quarantaine moest na een positieve coronatest op Schiphol, is overgebracht naar Beatrixoord in Haren.
Dat is gebeurd op basis van een beschikking van de voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland in Noord-Holland. Het stel zit op een speciale afdeling van Beatrixoord waar bijvoorbeeld ook tbc-patiënten worden opgevangen.
De Spaanse Carolina Pimenta werd zondag op Schiphol uit een vliegtuig gehaald omdat ze vrijdag na een vlucht uit Zuid-Afrika positief testte op het coronavirus. Daarna zou ze met haar Portugese vriend Andrés zijn ontsnapt uit het quarantainehotel op Schiphol en in het vliegtuig naar huis zijn gestapt, waar ze dus zijn uitgehaald.
Inmiddels verblijven ze noodgedwongen in de UMCG-locatie Beatrixoord in Haren.

'Behandeld als honden'

In een gesprek met RTL Nieuws zegt het stel dat er geen sprake van is dat ze ontsnapt zijn uit het quarantainehotel bij Schiphol, zoals eerder gemeld is door onder meer de Koninklijke Marechaussee. Pimenta: 'De suggestie dat we ontsnapt zouden zijn uit quarantaine is te belachelijk voor woorden. Niemand heeft ons verteld wat de regels zijn, we zijn behandeld als honden.'
Pimenta is biomedisch onderzoeker en heeft in die hoedanigheid naar eigen zeggen behoorlijke kennis van het coronavirus. Ze spreekt van een chaos op de luchthaven, haperende communicatie, slechte opvang en schetst een beeld van een 'incapabele' GGD.

'Ik zou gewoon vertrekken'

Ondanks herhaaldelijk verzoek kregen Pimenta en haar vriend in het hotel geen toestemming om een PCR-test te laten doen. Nadat ze aan een GGD-medewerker en een beveiliger van het hotel vroegen wat zij in hun situatie zouden doen, zeiden die aldus Pimenta: 'Wij zouden gewoon vertrekken'. Op haar vraag of ze daar problemen mee zouden krijgen, zouden de GGD-medewerker en de beveiliger 'nee' hebben gezegd.
Het stel checkte uit bij het hotel, checkte in bij de gate, waarna ze niet lang voor het opstijgen volgens het stel met veel tamtam uit het vliegtuig werden gehaald. Pimenta zegt dat ze behandeld zijn als 'criminelen'. 'Ze spelen met ons leven, met onze goede naam, onze vrijheid en onze waardigheid.'
Eenmaal in Beatrixoord, blijft de situatie onzeker. 'Vanochtend om 11:00 uur hebben we voor het eerst een arts gezien. Hij reageerde heel begripvol op ons verhaal. En een halfuur later kregen we eindelijk een nieuwe PCR-test. We wachten nu gespannen op de uitslag.' Of ze bij een negatieve test naar huis mogen weten ze niet.

Burgemeester Haarlemmermeer heeft andere lezing

RTL Nieuws meldt verder dat de burgemeester van Haarlemmermeer Marianne Schuurmans het verhaal van de Spaanse weerspreekt, in elk geval gedeeltelijk: 'Deze twee kwamen meteen al in opstand. Ze vertrokken tegen de zin van de artsen uit het quarantainehotel', aldus Schuurmans.

Beatrixoord begin dit jaar aangewezen

In februari wees coronaminister Hugo de Jonge Beatrixoord aan als locatie 'waar patiënten kunnen worden geïsoleerd die (vermoedelijk) besmet zijn met deze infectieziekte en die niet vrijwillig meewerken aan isolatie'.
Beatrixoord is het enige zorgcomplex in Nederland met een dergelijke gesloten afdeling.
Het stel zit daar in gedwongen isolatie. Dinsdag buigt de rechter zich over de maatregel die voor de twee is genomen. Daarna buigt justitie zich over de uitspraak en wat er met het tweetal gaat gebeuren.