Grote Markt gaat mogelijk niet in mei, maar in september op de schop

De Nieuwe Grote Markt, één van de ambities van de gemeente
De Nieuwe Grote Markt, één van de ambities van de gemeente © Gemeente Groningen
De Grote Markt in Stad wordt mogelijk pas na 28 augustus aangepakt. De gemeente heeft tot nu toe laten weten dat de grootschalige aanpak na de Meikermis van start moet gaan, maar nu blijkt dat onzeker. Reden: de viering van 350 jaar Bommen Berend.
De gemeente Groningen bevestigt desgevraagd dat de optie op tafel ligt om de miljoenenaanpak pas na Bommen Berend van start te laten gaan.
Het huidige college van burgemeester en wethouders wil de Grote Markt voor veertien miljoen euro gaan verbouwen. Voor dat geld komen er onder meer nieuwe straatstenen, extra groen, fonteintjes en meer zitruimte. Koninklijke Horeca Nederland heeft het stadsbestuur al laten weten dat de werkzaamheden het terrasseizoen niet in de weg mogen zitten.

Nieuwe Grote Markt

Het Gronings ontzet is volgend jaar dus 350 jaar geleden . De kans bestaat dat dit groots gevierd wordt in het centrum van de stad, en daar past een braakliggende Grote Markt niet bij. De gemeente Groningen laat weten dat de definitieve planning van de aanpak van de Grote Markt nog niet rond is.
Als het aan de gemeente ligt zal eerst de Grote Markt zelf op de kop gaan. Daarna volgen onder meer het Waagplein en de zijkanten van de Grote Markt.

Hoofdpijndossier

Het traject rondom de miljoenenaanpak gaat tot nu toe niet zonder slag of stoot. Meerdere ondernemers hebben nog geen duidelijkheid over hun toekomst. Zo wil de gemeente de sinds jaar en dag bekende poffertjeskraam niet in de huidige vorm laten terugkeren. Ook de bloemenkraam die al jaren voor de voormalige V&D staat moet naar alle waarschijnlijkheid verkassen.
Naast die twee ondernemingen zijn er nog drie standhouders met een vaste plek die aanpassingen moeten doen. Zij moeten, als de Grote Markt vernieuwd is, in principe elke avond hun boeltje oppakken. Voor de vijf ondernemers is in de nieuwe plannen ruimte gecreëerd aan de noordkant van het plein.
De gemeenteraad moet nog instemmen met de plannen, naar verwachting gebeurt dat dit jaar nog.