Sloop van huizen in stadswijk Selwerd luidt buurtvernieuwing in

Wethouder Roeland van der Schaaf verrichtte de symbolische start van de sloop, samen met Sije Holwerda van De Huismeesters
Wethouder Roeland van der Schaaf verrichtte de symbolische start van de sloop, samen met Sije Holwerda van De Huismeesters © Marten Nauta/RTV Noord
In de stadswijk Selwerd zijn de eerste van 146 sociale huurwoningen gesloopt. Het is het begin van een wijkvernieuwingsproject dat in 2025 moet resulteren in bijna driehonderd nieuwe, duurzame huizen en een buurt die veel groener dan nu is.
Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) en directeur Sije Holwerda van woningcorporatie De Huismeesters gaven maandagmiddag het symbolische startsein. Dat deden ze door op een bulldozer te klimmen en enkele graafwerkzaamheden te verrichten.

Groener

In totaal worden er 95 eengezinswoningen en 51 portieketagewoningen in de Vlierstraat en de Populierenlaan gesloopt. Daarvoor moeten 293 woningen voor in de plaats komen, waarvan 141 sociale huurwoningen. De bouw begint in 2022 en moet in 2025 gereed zijn.
De wijk wordt groener en door de bouw van twee grote garages moeten auto's zo veel mogelijk uit het straatbeeld verdwijnen. Ook de aanleg van het warmtenet is een onderdeel van het project.

Comfortabele woningen

Volgens De Huismeesters staan er in 2025 'duurzame, moderne en comfortabele' gezinswoningen. Wel worden de nieuwe huizen een stukje kleiner dan de huizen die verdwijnen, zei Van der Schaaf eerder. De kosten van het project zijn zo'n 25 miljoen euro.
De buurtvernieuwing is onderdeel van ‘Sunny Selwerd’, een samenwerking van alle woningcorporaties, de gemeente Groningen en bewoners uit de wijk.