Ruim 2300 schademeldingen na beving bij Garrelsweer

Schade aan een boerderij in Wirdum
Schade aan een boerderij in Wirdum © Anjo de Haan/ANP
Er zijn inmiddels 2367 schademeldingen gedaan bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) na de zware beving bij Garrelsweer twee weken geleden. Dat zei demissionair minister Stef Blok (VVD) van Economische Zaken maandagavond in de Tweede Kamer.
Van de ruim 2300 meldingen komen er 1675 meldingen uit het gebied in de buurt van het epicentrum bij Garrelsweer.

41 meldingen van acuut onveilige situatie

Ook zijn er inmiddels 41 meldingen gedaan van een acuut onveilige situatie. Al die meldingen zijn geïnspecteerd, bij zes adressen zijn maatregelen genomen volgens het IMG. Het gaat bijvoorbeeld om het stutten van een boerenschuur en het verwijderen van de haan van een instabiele kerktoren in Garrelsweer.
Vannacht is het twee weken geleden dat de aarde trilde onder Garrelsweer met een kracht van 3.2 op de Schaal van Richter. Een dag later kwam demissionair minister Blok naar Garrelsweer om te praten met inwoners. De Groninger Bodem Beweging organiseerde na de beving een fakkelprotest om aandacht te vragen voor de aanhoudende problematiek in Groningen.

Opnieuw beterschap beloofd

Maandagavond debatteert de Tweede Kamer over Groningen. Partijen uitten daar opnieuw hun zorgen en frustraties over de trage schadeafhandeling en versterkingsoperatie. Blok en zijn collega demissionair minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken beloofden daar opnieuw beterschap.