Minister wijst naar gemeente voor ongelijke behandeling versterking in Ten Boer

De wijk in Ten Boer waar de vier huizenblokken staan die 'vergeten' worden
De wijk in Ten Boer waar de vier huizenblokken staan die 'vergeten' worden © Mario Miskovic / RTV Noord
In Ten Boer hebben ze een advocaat in de arm genomen omdat het ene deel van de wijk wel een nieuw huis krijgt en het andere deel niet, ondanks dat de huizen identiek zijn. Maar aan die ongelijkheid kan het ministerie niets doen, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren (D66).
Zij wijst naar de gemeente Groningen. De gemeenten in het aardbevingsgebied hebben een cruciale rol als het gaat om welke behandeling een bewoner precies krijgt, zegt Ollongren. Het is het resultaat van bestuurlijke afspraken uit november vorig jaar.

Proberen verschillen weg te nemen

‘Wij hebben geprobeerd niet uitlegbare verschillen weg te nemen in nauwe samenspraak met de gemeenten’, zegt Ollongren maandagavond in debat met de Tweede Kamer. In de wijk Opwierde-Zuid in Appingedam en de Zandplatenbuurt in Delfzijl heeft dat tot resultaat geleid: daar worden mensen nu gelijk behandeld.
Maar in onder meer Ten Boer is dat dus niet het geval. Eén wijk met identieke huizen, gebouwd op hetzelfde moment met dezelfde materialen, waarbij het ene huis gesloopt wordt vanwege de veiligheid en het andere niet. In plaats van een nieuw huis net zoals hun buren, krijgen deze bewoners eenmalig een vergoeding van 30.000 euro.
De bewoners van de Ommelanderstraat in Ten Boer
De bewoners van de Ommelanderstraat in Ten Boer © Mario Miskovic / RTV Noord
‘Er zijn gemeenten die ervoor hebben gekozen een tegemoetkoming te geven aan bewoners en soms wordt er gekozen voor sloop en nieuwbouw’, aldus Ollongren. ‘Iedereen moet kunnen rekenen op een veilig huis, maar dat hoeft niet altijd te betekenen dat het een gelijke behandeling is. In sommige gevallen blijven er verschillen, maar ik vind het wel belangrijk dat het goed wordt uitgelegd.’

Situatie niet goed te beoordelen

De minister geeft aan dat naar aanleiding van de berichtgeving op RTV Noord een medewerker van haar ministerie contact heeft gehad met de gemeente Groningen over de situatie in Ten Boer. Maar de gemeente kon volgens haar de situatie nog niet goed beoordelen, omdat er tussen de bewoners en de gemeente nog geen contact zou zijn geweest.

Gelijk via de rechter?

De Ten Boersters laten hun huis opnieuw beoordelen door een externe partij. Met een advocaat aan hun zijde proberen zij via de rechterlijke weg alsnog hun gelijke behandeling af te dwingen.