Schadeloket waarschuwt voor misleiding door 'kopiewebsite': 300 euro voor wat gratis is bij ons

Een laptop met de website van het IMG: schadedoormijnbouw.nl
Een laptop met de website van het IMG: schadedoormijnbouw.nl © Benno de Jongh/RTV Noord
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) waarschuwt voor een ‘kopiewebsite’ die helpt bij aanvragen voor een vaste schadevergoeding. Dat kost bij de website 302,50 euro en is bij het schadeloket gratis.
Groningers kunnen sinds begin deze maand kiezen voor een vaste vergoeding van 5000 euro om hun allereerste schademelding af te handelen. Zo’n 4000 Groningers hebben die vergoeding inmiddels aangevraagd. Volgens het IMG zijn er enkele tientallen aanvragen gedaan via de benoemde website.

'Site laat niet weten dat het gratis kan'

‘De betreffende kopiewebsite laat op geen enkele manier weten dat het ook rechtstreeks bij het IMG kan en gratis is. Door de teksten en door de domeinnaam wordt gesuggereerd dat het een aanvraag bij een officiële instantie betreft’, schrijft het IMG.

'Aanvraag is makkelijk'

De eigenaar van de site is door het IMG gesommeerd te stoppen, ‘maar die gaat nog door’. Het Instituut Mijnbouwschade Groningen benadrukt dat gedupeerden zelf makkelijk de vergoeding kunnen regelen.
‘Aanvragen van de vaste vergoeding bij IMG is echt heel eenvoudig. Het is zonde om daar bij een andere partij honderden euro’s voor te moeten betalen’, zegt directeur Hans Houdijk van het IMG.

Onderzoek om site te stoppen

Het IMG onderzoekt of het de website-eigenaar het werk onmogelijk kan maken. Gedupeerden die hun machtiging willen intrekken wil het IMG daarbij helpen.
Het schadeloket wil niet zeggen om welke website het gaat, maar het lijkt te gaan om mijnbouwschades.nl, een domeinnaam die lijkt op die van het IMG: schadedoormijnbouw.nl. De prijs en handelswijze van die site komen overeen met die van de ‘kopiewebsite’ waar het IMG over spreekt.

Die website is van ondernemer de 22-jarige Joeri Schuiling uit Leek, maar hij zegt niet benaderd te zijn door het schadeloket. ‘Het kan toch ook niet over ons gaan, onze websites lijken niet eens op elkaar’, zegt hij aan de telefoon. Hij staat pal voor zijn onderneming: ‘Ik verleen een dienst en maak het mensen makkelijk. Mijn oma gaat bijvoorbeeld zo’n vergoeding niet aanvragen, die weet niet hoe dat werkt. Zo zijn er wel meer en daarom hebben we een website gemaakt.’

De service van Schuiling kost 302,50 euro. Op de website staat niet dat het aanvragen van die vergoeding gratis kan bij het IMG.

‘Nee, dat staat er niet. Waarom? Mensen komen naar ons toe omdat ze er geen zorgen van willen hebben. Dan is vijf procent commissie geen rare prijs toch?’, zegt Schuiling.

Heb jij iemand van deze website gemachtigd, dan kun je contact opnemen met onze verslaggever Tristan Braakman.