Glasvezelstrijd Het Hogeland duurt voort: 'Dit is onacceptabel'

Medewerkers van ViberQ aan het werk
Medewerkers van ViberQ aan het werk © Jos Schuurman/FPS
Er is een glasvezelstrijd gaande in Het Hogeland. Twee bedrijven willen er snel internet realiseren. De gemeente heeft een deal gesloten met één van hen. Maar daarover is het laatste woord nog niet gezegd.
ViberQ uit Groningen en Delta Fiber Netwerk uit Schiedam strijden om de gunst van de Hogelandster klanten als het gaat om de aanleg van glasvezel. De gemeente adviseerde vorige maand haar inwoners met die laatste partij in zee te gaan, omdat die er op een aantal punten bovenuit zou steken.
'Wij dachten: dit kan niet waar zijn. Dit is voor ons onacceptabel’, zegt algemeen directeur Ronald Verbarendse van ViberQ. ‘Ons bedrijf wordt benadeeld en ik vraag mij ook af of de wethouder dit juridisch wel mag doen. De gemeente moet neutraal zijn, maar hierdoor wordt de markt beïnvloed. Wij willen een eerlijk speelveld.'
De wethouder mag geen uitspraak doen over een voorkeurspartij
Algemeen directeur Ronald Verbarendse van ViberQ

Niet mee bemoeien

ViberQ is onderdeel van Rodin Broadband Groningen. Het bedrijf heeft in het buitengebied van Het Hogeland al een internetproject uitgevoerd. Huishoudens buiten de dorpen zijn voorzien van een snellere internetverbinding. Maar daarbij kreeg niet iedereen de beloofde internetsnelheid. Of de keuze van de gemeente daar iets mee te maken heeft? 'Daar gaan wij niet vanuit', zegt Verbarendse.
'Dat was een heel ander project met subsidie en een andere infrastructuur. Wij doen nog steeds ons best om huishoudens daar de beste internetsnelheden te geven. We gaan problemen niet uit de weg', zegt Verbarendse.
'Hij gaat verder: 'Delta heeft ook in gebieden problemen gehad met projecten. Het is niet aan de gemeente om te bepalen of iets niet goed is. De wethouder mag geen uitspraak doen over een voorkeurspartij. Hij sluit hierdoor een commerciële partij uit. Dat kan niet binnen de telecomwet mijns inziens.’
ViberQ vindt dat inwoners zelf een keuze moeten maken en hoopt dat mensen kiezen voor een Gronings bedrijf. 'Dat is ook goed voor de werkgelegenheid.' Verbarendse is met de gemeente in gesprek hierover en wil dat het college zijn standpunt herziet.

'Er is vrije marktwerking'

Wethouder Eltjo Dijkhuis (Gemeentebelangen) liet tijdens een raadsvergadering in november weten dat Delta Fiber Netwerk er op een aantal punten uitspringt en dat zij snel aan de slag kunnen. Bij Delta zijn ze blij met de aanbeveling, maar willen ze zich niet mengen in de discussie rondom de aanbeveling.
'Het feit dat er meerdere partijen in Het Hogeland actief zijn, geeft al aan dat er een vrije marktwerking is. De vraag of de gemeente oneerlijke concurrentie veroorzaakt, zult u aan haar moeten voorleggen', laat woordvoerder Jeroen Floor van Delta Fiber Netwerk weten. De overeenkomst tussen het bedrijf en de gemeente is niet openbaar, omdat er bedrijfsgevoelige informatie in zou staan.

Beloningen

ViberQ hoopt dat inwoners niet met een bedrijf over de provinciegrens in zee gaan. 'Wij hebben begrepen dat Delta beloningen uitdeelt. Wij gaan uit van onze eigen kracht en hopen dat inwoners daarom voor ons kiezen', zegt Verbarendse.
Jeroen Floor van Delta legt uit dat verenigingen gevraagd is om te helpen met het werven van klanten. 'Dat doen wij op een manier waarop wij ook iets terug kunnen doen voor deze verenigingen. Als leden via een club of vereniging zichzelf aanmelden, dan krijgt de klant 25 euro en de vereniging 50 euro voor de clubkas.'
Delta heeft in het oosten van Het Hogeland al voldoende aanmeldingen gekregen. Volgend jaar gaan ze daar beginnen met de aanleg van glasvezel. De andere campagnes lopen nog.
In hoeverre is het aan de gemeente om een aanbieder aan te prijzen?
CDA-fractievoorzitter Kor Berghuis

Raadsvragen

Het CDA wil helderheid over de situatie, omdat het niet gebruikelijk is dat een college van burgemeester en wethouders een telecombedrijf aanprijst. De politiek heeft hier tijdens de vorige raadsvergadering al vragen over gesteld. Het CDA heeft echter niet de helderheid gekregen die het wil. Daarom heeft de partij besloten om schriftelijke raadsvragen te stellen.
'De rol van de gemeente is voor inwoners nog steeds niet helder. Waarom moeten inwoners kiezen voor Delta? En in hoeverre is het aan de gemeente om een aanbieder aan te prijzen?,' vraagt CDA-fractievoorzitter Kor Berghuis zich af. Zijn fractie is door meerdere inwoners benaderd.
'Het college heeft ook aangegeven dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ervoor pleit om met één aanbieder in zee te gaan. Maar dat ligt genuanceerder volgens ons. De gemeente kan met de verschillende aanbieders proberen afspraken te maken en een meer coördinerende rol op zich nemen', aldus het CDA.

Geen partijen willen uitsluiten

De gemeente laat weten in gesprek met ViberQ te zijn. Met de overeenkomst heeft het college geen partijen willen uitsluiten. 'Het staat elke inwoner vrij om met een andere partij in zee te gaan. Om dan daadwerkelijk glasvezel en snel internet te krijgen, moet wel 35 procent van de inwoners en bedrijven zich aan die aanbieder verbinden', aldus het college.