'Je kunt de gesloten afdeling van Beatrixoord een beetje vergelijken met een gevangenis'

De ingang van het Beatrixoord
De ingang van het Beatrixoord © Robert Pastoor/RTV Noord
'Je hebt er allemaal gangen, deuren met plakkaten met verboden toegang en gevaar. En voordat je binnen bent moet je zeker drie keer je handen wassen en je krijgt een speciaal mondkapje op.'
Zo zag de Groningse advocaat Niek Heidanus de speciale gesloten afdeling voor infectieziekten van Beatrixoord in Haren waar een Spaans Portugees stel maandag gedwongen is opgenomen.

Terug naar huis

De twee, die mogelijk besmet zijn, zijn daar geplaatst nadat ze 'ontsnapt' waren uit een coronahotel op Schiphol. Ze stapten vervolgens in een vliegtuig terug naar huis, waar ze door de Nederlandse marechaussee uit zijn gehaald.
Vervolgens werden ze op last van de voorzitter van de veiligheidsregio Kennemerland naar Beatrixoord overgebracht.
Heidanus staat het Spaans-Portugese stel niet bij, maar was enige tijd terug op die afdeling van Beatrixoord om er een tuberculosepatiënt bij te staan, die daar net als het tweetal gedwongen was opgenomen.
Niek Heidanus was in de speciale gesloten afdeling van Beatrixoord
Niek Heidanus was in de speciale gesloten afdeling van Beatrixoord © RTV Noord

Speciale pakken

'Je kunt het een beetje vergelijken met een gevangenis. Je moet je voorstellen dat ze daar in een 1-persoonskamer zitten en ze mogen er in principe niet uit. Wel is er tv op de kamer en je mag wel gewoon bellen met de buitenwereld'.
Volgens Heidanus zijn de vrijheden van het stel wel beperkt. ' Je moet gedwongen meewerken aan een onderzoek. Dat is wel een inbreuk op je persoonlijke integriteit.'
Op de afdeling worden heel veel voorzorgsmaatregelen genomen. 'Het personeel loopt er in speciale pakken. Je komt er ook zo maar niet bij. Je moet dus eerst heel wat gangen en deuren door.'

Onverantwoord gedrag

Voordat je gedwongen wordt opgenomen is er volgens de Groningse advocaat wel heel wat gebeurd. 'In mijn geval van de tuberculosepatiënt was er sprake van onverantwoord gedrag, waardoor het besmettingsgevaar erg groot was. Hij wilde niet binnenblijven en wilde ook niet snappen waarom.'
In zo'n geval neemt de burgemeester een besluit op basis van de wet publieke gezondheid en gelast hij de patiënt gedwongen op te nemen.
Bij het Spaans-Portugese stel van Schiphol is nagenoeg hetzelfde gebeurd. Dat ze naar Haren zijn gebracht komt omdat Beatrixoord de enige kliniek in Nederland is waar dit mag en kan.

Drie werkdagen

Heidanus: 'De rechter gaat net als met een tbc-patiënt nu toetsen of de maatregel wettelijk gezien in orde is en dan neemt hij een besluit wat er met hem of haar gaat gebeuren'.
Ee rechter kan besluiten dat de twee nog drie werkdagen vast mogen worden gehouden. Daarna moet justitie opnieuw een verzoek indienen voor een langer verblijf.
'Het hangt helemaal af van de medische onderzoeken. Of de twee daadwerkelijk zijn besmet met de nieuwe omikron-variant,' aldus Niek Heidanus.

Lot

Dinsdagmiddag wordt meer duidelijk over het lot van de Spaanse vrouw en de Portugese man.