Hans Nijland vindt gedeeltelijke stop amateurvoetbal 'niet uit te leggen'

Voormalig FC Groningen-directeur Hans Nijland
Voormalig FC Groningen-directeur Hans Nijland © ANP
'Het is raar. Het is bijzonder vreemd. Het is dubbel en valt niet uit te leggen.' Dat zegt voorzitter Hans Nijland van het Sappemeerster HSC over de gedeeltelijke afgelasting van het amateurvoetbal komend weekend.
Vanwege het opnieuw oprukkende coronavirus heeft de KNVB voor komend weekend de wedstrijden voor de A-categorie, de eerste elftallen en de hoogste jeugdklassen in het amateurvoetbal geannuleerd. Tegelijkertijd mogen de recreatieve teams en de jongste jeugd wel het veld op.
'En dat is nog niet het enige', legt de oud-directeur van FC Groningen uit. 'Inhaalwedstrijden van de eerste elftallen mogen weer wel. Zondag is de competitiewedstrijd van ons eerste elftal afgelast, maar er is wel een inhaalduel ingelast tegen Muntendam. Dus moeten we wel spelen. Dat geeft mij een heel dubbel gevoel.'

Koffiedikkijken

Voor komend weekend is er dus een gedeeltelijke afgelasting maar hoe de toekomst van het amateurvoetbal er verder uitziet is nog koffiedik kijken.
'Er ligt een verzoek van de sportbonden om toch wat soepeler met de breedtesport om te gaan, om bijvoorbeeld 's avonds toch te kunnen trainen,' vertelt de Kraaien-voorzitter. 'Morgen praat het kabinet hierover. Dan kan de wereld er weer heel anders uitzien.'
Ik zou niet in de schoenen willen staan van de minister-president
Hans Nijland - voormalig FC Groningen-directeur

Chaos

Ondertussen heeft de coronacrisis de nodige gevolgen voor de amateurclubs. 'Kantines die dicht moeten, sponsoravonden die niet meer doorgaan, Noem maar op.'
Ook slaat het coronavirus bij de verschillende clubs om zich heen. Zo ook bij derdeklasser HSC. 'Het virus gaat ook niet aan ons voorbij. Ik denk zelfs dat de inhaalwedstrijd van zondag tegen Muntendam daardoor ook niet doorgaat.' Kortom: het is chaos in het amateurvoetbal. Nijland deed eerder een oproep om het amateurvoetbal compleet stil te leggen tot januari, maar daar komt het voorlopig niet van.

Politieke aspiraties

'Ik had zelf ooit politieke aspiraties', zegt Nijland. 'Maar ik zou toch ook niet in de schoenen willen staan van de minister-president. Wat voor maatregelen moet je nemen in deze moeilijke crisis?'.