'Help, mijn energielasten zijn verdubbeld!'

Verslaggever Jeroen Berkenbosch probeert energie te besparen
Verslaggever Jeroen Berkenbosch probeert energie te besparen © RTV Noord
Het is een maand geleden dat energiebedrijf Welkom Energie failliet ging. Ook verslaggever Jeroen Berkenbosch was klant bij dit concern. Hoe staan de zaken er inmiddels voor?
'Zo, dat is niet normaal', zeg ik tegen mijn vrouw, als ik ons nieuwe voorschot zie. We moeten flink meer betalen aan onze nieuwe energieleverancier. Alle klanten van het failliete Welkom Energie zijn automatisch overgegaan naar Eneco. Een maatregel die ervoor zorgt dat we niet in de kou komen te staan. Maar het maandbedrag gaat van 140 naar 330 euro en dat is wel even schrikken.
'Vanaf nu blijft de kachel uit', sommeer ik mijn vrouw. Nog geen uur later draai ik zelf de thermostaat alweer omhoog omdat het wel erg guur is buiten, wat in de huiskamer merkbaar is. De nieuwe hoge energierekening zet mij wel aan het denken. Ik besluit te kijken of ik iets kan met besparingstips.

Radiatorfolie

Wij huren een flatwoning in de stad. Zonnepanelen plaatsen op het dak gaat dus niet, maar we kunnen wel andere maatregelen nemen, zoals radiatorfolie achter de verwarming plakken. Dat is een tip die ik ben tegengekomen op internet. Sommige radiatoren zijn geplaatst voor buitenmuren of ramen. Daardoor gaat er warmte verloren via de koude muren. Door radiatorfolie aan te brengen zou je dat deels kunnen voorkomen.
Nadat ik een uur bezig ben geweest in de woonkamer, zit de folie achter de verwarming. Op de instructiefilmpjes op internet ziet het er makkelijker uit. Blijkbaar heb ik een laag hangende verwarming en een brede vensterbank, waardoor de folie met dubbelzijdig tape lastig te bevestigen is.
Verslaggever Jeroen Berkenbosch probeert met radiatorfolie energie te besparen
Verslaggever Jeroen Berkenbosch probeert met radiatorfolie energie te besparen © RTV Noord
Met de nieuwe verplichte provider komt ook een app waarmee ik mijn energieverbruik kan volgen. Dagenlang staar ik naar mijn telefoon om te kijken of de kosten door de folie lager uitvallen. Maar helaas, ik zie nog geen echte besparing. Ik blijf positief en houd mezelf voor dat het misschien een paar centen scheelt. De experts zeggen immers dat het werkt.

Temperatuur cv-ketel lager zetten

Er wordt ook geadviseerd om voor een lagere aanvoertemperatuur te kiezen. Het enige wat ik weet van mijn gehuurde cv-ketel is dat het een groot, wit, lelijk ding in de keuken is, dat af en toe herrie maakt. Al die knopjes, geen idee waarvoor ze zijn. Na een telefoontje met de installateur leer ik dat zelf de temperatuur instellen niet kan. Wel heb ik de ketel met één druk op de knop op een ecostand gezet. Dat gaat vast wat opleveren.
Bekijk hier hoe verslaggever Jeroen Berkenbosch aan het verduurzamen slaat:
'Help, mijn energielasten zijn verdubbeld!'
'Wat is dit nou?', zegt mijn vrouw, terwijl ze naar een plas water bij de douchedeur kijkt. Twee dagen na het aanzetten van de ecostand is toevallig het expansievat stuk gegaan. Hierdoor moet de cv-ketel harder werken om het huis warm te krijgen. Weg besparing.

Verander van energiemaatschappij

Ik zit deze maand nog verplicht bij Eneco, maar daarna ben ik vrij om naar een ander te gaan. Eén probleem: er zijn op dit moment maar weinig aanbieders die nieuwe klanten willen, omdat de energieprijs zo hoog is. Vergelijkingssites hebben maar een beperkt aanbod.
Ik besluit zelf in het oerwoud van energiemaatschappijen te gaan zoeken. Na wat speurwerk vind ik een aanbieder bij wie ik notabene net een wasdroger heb gekocht, maar die gek genoeg ook energie aanbiedt. De prijs is gunstiger dan bij Eneco en dus ik sluit een contract af. Ik krijg veertien dagen bedenktijd, maar iets goedkopers is vast niet te vinden.

Onvindbare contracten

Maar een dag later stuit ik op interessante informatie. Energiemaatschappijen zijn verplicht om een modelcontract aan te bieden. Dit is een standaardcontract met basis energieprijzen. Zodat elke Nederlander een basiscontract kan afsluiten bij een energiemaatschappij en zelf prijzen kan vergelijken. In het basiscontract worden vaak de meest recente energietarieven gehanteerd. Het is een contract met variabele leveringstarieven en het is maandelijks opzegbaar.
De energiemaatschappijen prijzen de modelcontracten niet aan, ze hebben natuurlijk liever klanten met een jaarcontract of langer. Ik moet diverse klantenservices bellen om er achter te komen hoe ik dit contract kan afsluiten en wat de huidige prijzen zijn. En wat blijkt? Die liggen een behoorlijk stuk lager dan mijn net afgesloten contract.
Het is even gedoe en wat papierwerk, maar het lukt om mijn nieuwe contract te annuleren. Ik kies een aanbieder die een gunstig modelcontract heeft. Een leverancier met een groot klantenbestand, die niet zomaar gaat omvallen. En nu maar hopen dat de energierekening volgende maand lager uitvalt.

Sluipverbruik

De beste tip om energie te besparen is trouwens om je gezonde verstand te gebruiken. Uit gemakzucht doe ik dat niet altijd. Zo laat ik veel apparaten in de stand-bymodus staan en zet ik de vaatwasser overdag aan, terwijl er 's nachts een daltarief is. Beter om denken dus.
'Heb je de verwarming al uitgezet?', vraagt mijn vrouw. We zetten 'm tegenwoordig later aan en eerder uit. En ach, het is best knus, onder een fleecedekentje samen tv kijken.
RTV Noord besteedt deze week in online artikelen en op radio en televisie extra aandacht aan onderwerpen die te maken hebben met stijgende lasten. Hoe houd je overzicht op je budget? Op welke manier kun je het best boodschappen doen? Welke instanties houden zich bezig met mensen die in financiële problemen komen? En klopt het wel dat alles duurder wordt of voelt dat alleen maar zo?