FNV dreigt met acties op de buslijnen tussen Ter Apel en Emmen

Buslijn 73 naar Emmen
Buslijn 73 naar Emmen © Martijn Klungel/RTV Noord
FNV Streekvervoer dreigt met acties als vervoerder Qbuzz niet snel maatregelen neemt om de veiligheid op de buslijnen tussen Ter Apel en Emmen te verbeteren.
De bond heeft Qbuzz een ultimatum gesteld tot vier uur woensdagmiddag. Als maatregelen uitblijven volgen er mogelijk acties.
Volgens FNV Streekvervoer komt het nog te vaak voor dat zogeheten ‘veiligelanders’ voor problemen zorgen op de lijnen 72 en 73 en in de speciale pendelbus voor asielzoekers tussen Ter Apel en Emmen.

Permanent toezicht

‘Veiligelanders’ zijn asielzoekers die geen kans hebben op een status in Nederland. Een deel van hen weigert te betalen voor de bus en probeert regelmatig met geweld en intimidatie toch de bus in te komen. FNV Streekvervoer vindt dat er ’s avonds na zes uur permanent toezicht moet komen in de bussen tussen Ter Apel en Emmen. Bij de haltes bij het aanmeldcentrum en op het station in Emmen zou de hele dag permanent toezicht moeten komen.

'Het woekert door als een soort veenbrand'

‘Dan hebben we weer dezelfde situatie als in 2019’, zegt FNV-bestuurder Edwin Kuiper. ‘De problemen op de buslijnen blijven doorwoekeren als een soort veenbrand’, vervolgt hij.
‘Onze chauffeurs hebben niet alleen last van gewelddadig gedrag, ook de intimidatie gaat ze niet in de koude kleren zitten. Maar van die intimidatie wordt in veel gevallen geen aangifte gedaan, maar het gebeurt wel degelijk. Dat bleek ook weer tijdens personeelsbijeenkomsten die we hebben gehad in Oude Pekela, Stadskanaal en Emmen.'

Reactie Qbuzz

Het is op dit moment nog niet bekend welke acties er volgen als Qbuzz niet reageert op het ultimatum. Qbuzz zelf laat in een reactie weten niet via de pers te willen reageren op het ultimatum. ‘Wij hebben er voor gekozen om dit rechtstreeks af te stemmen met de vakbond’, aldus woordvoerder Michel van der Mark.