Borden om ‘gevaarlijke rotonde’ in Winschoten veiliger te maken

Het Oldambtplein in Winschoten
Het Oldambtplein in Winschoten © Jeroen Willems/RTV Noord
De gemeente Oldambt gaat borden plaatsen rondom het Oldambtplein in Winschoten. Op die rotonde wordt gebruikgemaakt van het zogenaamde ‘shared space’, maar dat zorgt vooral voor een onveilig gevoel bij weggebruikers.
Op de borden staat dat voor fietsers een verplichte rijrichting geldt. Wethouder Jurrie Nieboer: ‘Die regel was er altijd al, maar fietsers houden zich er niet aan. Dat kan leiden tot onveilige situaties.’

Shared space

In het midden van het Oldambtplein staat een fontein, daar omheen ligt een rijbaan voor gemotoriseerde voertuigen en daaromheen ligt weer een ring voor fietsers en wandelaars. Nergens liggen zebratpaden; mensen moeten zelf goed opletten voordat zij oversteken.
Verkeersbord bij het Oldambtplein
Verkeersbord bij het Oldambtplein © Jeroen Willems/RTV Noord
Toch gelden er regels. Bestuurders op de rijbaan moeten voorrang verlenen aan voetgangers en fietsers. En die laatste categorie zorgt voor problemen. Fietsers komen van links, rechts en achter de auto’s vandaan. Terwijl dat niet mag. Ook voor hen geldt namelijk een verplichte rijrichting.
Automobilisten weten vaak niet waar zij aan toe zijn
Jurrie Nieboer - wethouder
Nieboer: ‘Automobilisten weten daardoor vaak niet waar zij aan toe zijn. En daar komt bij dat alles steeds sneller gaat door bijvoorbeeld elektrische fietsen. De rotonde zelf is niet gevaarlijk, zolang iedereen zich gewoon aan de regels houdt.’

Verkeersregelaars

Nieboer hoopt dat iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid pakt. De borden zouden daarvoor moeten zorgen. Ook gaat Oldambt verkeersregelaars inzetten om fietsers aan te spreken die zich niet aan de geldende regels houden.