Delfzijl prijkt op nieuwe mijnenveger van de marine

Commandant der Strijdkrachten bij een model van het schip
Commandant der Strijdkrachten bij een model van het schip © Ministerie van Defensie
Een van de nieuwe mijnvegers van de Nederlandse marine is vernoemd naar Delfzijl. De marine krijgt zes nieuwe mijnenvegers die verwijzen naar havenplaatsen.
Nederland werk samen met België aan de vervanging van twaalf mijnenbestrijdingsvaartuigen. De zes Nederlandse schepen krijgen de namen Zr. Ms. Delfzijl, Zr.Ms. Vlissingen, Zr.Ms. Scheveningen, Zr.Ms. IJmuiden, Zr.Ms. Harlingen en Zr.Ms. Schiedam. Als schepen bij de marine in dienst komen, krijgen ze de toevoeging Zr.Ms. (Zijner Majesteits) voor hun naam.

'Verbondenheid tussen schip en stad'

Volgens de marine is het gebruikelijk om oorlogsschepen onder andere ook de naam van landstreken, provincies of steden te geven.
'Gekozen is voor zes namen van havenplaatsen die de schepen ook daadwerkelijk kunnen bezoeken. Dit leidt vaak tot verbondenheid tussen het schip en de stad. Ook België koos voor namen van de steden. Door samen voor stedennamen te kiezen wordt de maritieme samenwerking tussen de landen nogmaals bevestigd', aldus het Ministerie van Defensie.

Nieuwste snufjes aan boord

De huidige mijnenjagers zijn meer dan dertig jaar oud en naderen het einde van de levensduur. 'Operationeel zijn ze niet langer opgewassen tegen nieuwe vormen van dreiging. De toekomstige vaartuigen zijn voorzien van de nieuwste technologieën. De schepen krijgen een uitgebreid pakket onbemande oppervlakte- en onderwatersystemen. Denk bijvoorbeeld aan vliegende- en mijnenvegende drones. Daardoor hoeven de schepen en hun bemanning niet meer een gebied in te varen waar zeemijnen en andere explosieven kunnen liggen', laat Defensie weten.