Verbazing over het plotseling verdwijnen kleding- en speelgoedbonnen: 'Vaag en onduidelijk'

Schoenen in de etalage
Schoenen in de etalage © ANP
Het is voor de SP in de gemeenteraad van Groningen een groot raadsel waarom de kleding- en speelgoedbonnen voor minima ineens zijn verdwenen. 'Ambtenaren doen er vaag en onduidelijk over', zegt Jimmy Dijk namens zijn partij.
De kortingsbonnen voor kleding en speelgoed worden sinds 2015 uitgedeeld aan kinderen uit armere gezinnen in de gemeente Groningen. Destijds stond de gehele gemeenteraad achter het plan dat uit de koker van SP afkomstig was. Aan het einde van het jaar, rond de feestdagen, konden de gezinnen aanspraak maken op een kledingbon ter waarde van 50 euro en een speelgoedbon van 25 euro. 'Ik heb inmiddels begrepen van de mensen die zo'n bon kregen, dat ze er nu geen hebben gekregen', zegt een verbaasde Jimmy Dijk.

Kerstpakketten

Het raadslid wil daarom uitleg van verantwoordelijk wethouder Isabelle Diks (GroenLinks). Naar eigen zeggen heeft hij inmiddels meerdere keren aan ambtenaren gevraagd hoe de vork in de steel zit. Daar kreeg hij dus geen duidelijk antwoord op. 'Uiteindelijk kreeg ik te horen dat de bonnen niet meer worden uitgedeeld en dat er nu wordt gewerkt met kerspakketten. Daar zitten bonnen in ter waarde van 35 euro voor het doen van boodschappen.'
Ik begrijp echt niet dat dit is afgeschaft
Jimmy Dijk - fractievoorzitter SP
Het stoort Dijk dat die verandering is doorgevoerd zonder dat de raad daarvan op de hoogte is. 'Ik heb bij andere partijen nagevraagd of ik iets heb gemist, maar ook die andere raadsleden hebben het niet voorbij zien komen. Ik begrijp echt niet dat dit is afgeschaft terwijl er behoefte is aan kleding en speelgoed voor kinderen', zegt de SP'er met verontwaardiging.

Terug

Dijk lijkt de messen al geslepen te hebben. Hij wil woensdag, als de vragen worden beantwoord, geen goed bedoelde uitleg hebben. 'Het moet gewoon terugkeren. Dat is de conclusie. Als in 2015 de raad unaniem heeft ingestemd dan mag ik hopen dat men niet ineens van mening is veranderd. Ik ben als volksvertegenwoordiger niet gekrenkt hoor, maar ze schaffen iets af dat nodig is en komen met een één of ander kerstpakket weer terug.'