Buitenlands 'quarantaine-stel' niet langer in isolatie in Haren

UMCG Beatrixoord in Haren
UMCG Beatrixoord in Haren © ANP
De quarantaine van het Spaanse-Portugese stel dat maandagavond overgebracht was naar het Beatrixoord in Haren, is beëindigd. Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland besloot hiertoe nadat het stel negatief testte op het coronavirus.
Zondag werden Carolina Pimenta en haar vriend Andrés Sanz op Schiphol uit een vliegtuig vanuit Zuid-Afrika gehaald omdat zij positief testte op het coronavirus. Dat gebeurde nadat bekend werd dat in Zuid-Afrika de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus was ontdekt.
Nadat ze het quarantainehotel op Schiphol waren ontsnapt probeerden ze met een vliegtuig thuis te komen, maar daar werd het stel door medewerkers van de marechaussee uitgehaald.
Sinds maandagavond verbleven ze verplicht in de UMCG-locatie Beatrixoord in Haren. Pimenta deed dinsdag opnieuw een test en die bleek negatief, waardoor het stel alsnog de weg naar de huis mocht vervolgen. 'Cliënten gaan zo dadelijk met een taxi naar het consulaat, alwaar ze verder opgevangen worden ter repatriëring naar Spanje', aldus de advocaat van de twee.
Het is ijskoud en de verpleegkundigen zijn net robots
Carolina Pimenta over Beatrixoord

'Verschrikkelijk behandeld'

Het stel stelt vanaf het begin onmenselijk te zijn behandeld. Ze zouden in het quarantainehotel in Schiphol nooit toegang hebben gehad tot een PCR-test, waarna ze besloten te vertrekken. Ook over de situatie in Beatrixoord was Pimenta niet te spreken, zegt ze tegen RTL Nieuws. 'Niemand vertelt ons waarom we hier zijn of hoelang we hier moeten blijven. We zitten opgesloten, het is ijskoud, en de verpleegkundigen zijn net robots. We krijgen alleen eten en drinken, maar worden verder niet geïnformeerd.'
Marianne Schuurmans, de burgemeester van Haarlemmermeer die opdracht gaf tot de overplaatsing naar Haren, zei eerder dat het buitenlandse stel zich vanaf het begin tegen de quarantaine verzette. Volgens haar kwamen de man en vrouw gelijk al in opstand, 'maar onze regels gelden'. 'Zij gaven aan dat zij zich daarbij niet wilden neerleggen. Wij hebben ze verzocht dat toch alsjeblieft wel te doen.' Omdat zij een gevaar voor de volksgezondheid vormden, legde de burgemeester hun een beschikking op. Het stel wordt niet verdacht van een strafbaar feit, laat het OM Noord-Holland dinsdag weten, zonder daar een toelichting over te geven.