Lopend Vuur: 30 kilometer per uur binnen de bebouwde kom moet de norm zijn

Een maximaal km per uur bord
Een maximaal km per uur bord © RTV Noord
De vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) willen de snelheid op bijna alle stadswegen zo snel mogelijk terugbrengen tot maximaal 30 kilometer per uur.
Volgens het AD moet dat het aantal dodelijke verkeersslachtoffers fors terugdringen.
De vier grote steden vragen het kabinet en de Tweede Kamer in een brandbrief de verlaging van de maximumsnelheid naar 30 kilometer per uur snel te regelen. Momenteel geldt op bijna de helft van de wegen in die steden al 30 kilometer per uur. Nu steden steeds drukker worden is dat niet voldoende, zo stellen de vier.

'80 procent slachtoffers op 50km-wegen'

In een toelichting zegt de Amsterdamse wethouder Egbert de Vries dat '80 procent van het aantal verkeersslachtoffers op wegen valt waar een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur geldt. In het verleden hebben we de auto te veel ruimte gegeven in steden, nu staat leefbaarheid voorop.
Ook in onze provincie geldt op diverse plekken binnen de bebouwde kom al een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, maar lang niet overal. Zou dat een goed idee zijn?
Ons Lopend Vuur:
Als je de stelling hierboven niet ziet, kun je hier stemmen.

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Liever Kerst?

'Liever Kerst dan Sinterklaas' was ons Lopend Vuur van Gisteren. Daarmee was een fractie meer dan de helft (50,2 procent) het mee eens. In totaal stemden 4.586 mensen.