In beeld: het stationsgebied in Stad door de jaren heen
De gemeente Groningen wil het huidige Stadsbalkon voor het station in Stad afbreken. Er moet een groen plein voor terug komen. Een verandering aan het stationsgebied is niet voor het eerst in de 125-jarige geschiedenis van het Hoofdstation.
Op donderdag 16 april 1896 is de bouw van het Hoofdstation voltooid. Een dag later wordt het station zonder enige ceremonie in gebruik genomen, omdat de spoorwegen niet willen meebetalen aan een feestelijke opening. Een zogeheten stadsbalkon is dan uiteraard nog toekomstmuziek, al verandert het aangezicht regelmatig.
Trams en een kiosk
In de eerste decennia na opening van het station rijden er nog trams voor het station. Ook is een kiosk aanwezig voor het stationsgebouw. Ook valt op dat het stationsgebied niet alleen uit steen bestaat.





Tweede Wereldoorlog doorstaan
Daar waar de binnenstad van Groningen wordt verwoest tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog, komt het stationsgebouw er zonder al te veel beschadigingen vanaf.


Het Peerd graast voor de deur
De tram is inmiddels verdwenen uit het stadsbeeld en vervangen door de trolleybus. In 1959 verschijnt het beeld van het Peerd op het stationsplein, met de kop naar het Hoofdstation, zodat reizigers niet tegen de kont van het paard aan kijken als ze van de trein komen. Net als de opening van het station is er overigens nooit een officiële huldiging geweest van het inmiddels beroemde kunstwerk.


Parkeerplekken voor de deur
In de jaren tachtig krijgen auto's vrij baan rondom het stationsplein en kun je zelfs parkeren, pal voor het Hoofdstation.

Voordat het stationsgebied op de schop gaat zoals we het vandaag de dag kennen, worden auto's geweerd en krijgen fietsers ruimte om de tweewielers te parkeren.


2007: Het Stadsbalkon komt
In 2001 wordt besloten dat het zogeheten Zwarte Plein, waar de fietsen gestald zijn, gaat verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt het Stadsbalkon, ontworpen door architect Kees Christiaanse. Het bouwwerk bestaat uit een plein voor voetgangers met daaronder een fietsenstalling en fietstunnel. Tijdens de bouwwerkzaamheden wordt het Peerd van Ome Loeks verwijderd. Tijdens de opening in 2007 wordt het paard teruggezet voor het stationsgebouw.


En nu? Een groen plein
Begin december 2021 wordt bekend dat de gemeente Groningen het huidige Stadsbalkon wil slopen, of in elk geval delen daarvan wil afbreken. Er moet een groen plein voor terug komen. Madurodam was er jarengeleden blijkbaar al vanuit gegaan.

Een impressie die wordt gedeeld door wethouder Roeland van der Schaaf laat zien hoe het stationsplein eruit kan zien zonder weg, openbaar vervoer en Stadsbalkon voor de deur:
