Qbuzz gaat niet in op eisen FNV over Lijn 73; chauffeurs gaan actie voeren

Buslijn 73 naar Emmen
Buslijn 73 naar Emmen © Martijn Klungel/RTV Noord
Vervoerder Qbuzz gaat niet in op de eisen die FNV Streekvervoer stelt om het gevoel van onveiligheid bij buschauffeurs tussen Ter Apel en Emmen weg te nemen.
Bestuurder Edwin Kuiper van FNV Streekvervoer had Qbuzz een ultimatum gesteld dat woensdag om vier uur 's middags afliep. Qbuzz heeft voor die tijd al laten weten niet in te gaan op de eisen. Acties van de buschauffeurs lijken daardoor onafwendbaar te zijn geworden.

Permanent toezicht

Het conflict spitst zich toe op problemen die zogeheten 'veiligelanders' veroorzaken in de buslijnen 72 en 73 tussen Ter Apel en Emmen, en in de speciale pendelbus voor asielzoekers tussen beide plaatsen. ‘Veiligelanders’ zijn asielzoekers die geen kans hebben op een status in Nederland. Een deel van hen weigert te betalen voor de bus en probeert regelmatig met geweld en intimidatie toch de bus in te komen.
FNV Streekvervoer vindt dat er ’s avonds na zes uur permanent toezicht moet komen in de bussen tussen Ter Apel en Emmen. Bij de haltes bij het aanmeldcentrum en op het station in Emmen zou de hele dag permanent toezicht moeten komen.

Onderzoek

Qbuzz gaat niet in op die eisen. Volgens woordvoerder Michel van der Mark is er vorige week een onderzoek gestart naar de gevoelens van onveiligheid onder de buschauffeurs. 'Op die manier krijgen we meer grip op de feiten', aldus Van der Mark.
Hij vervolgt: 'We hebben de FNV ook gevraagd mee te doen aan dit onderzoek, maar dat wilde de bond niet. Eind deze maand moeten de feiten bekend zijn; de uitkomst zou mogelijk kunnen leiden tot meer inzet van BOA's. Dit is overigens niet alleen het probleem van Qbuzz, het moet breder worden opgepakt. We zullen daarover onder andere met het ministerie van Justitie en Veiligheid in overleg gaan.'

Teleurgesteld

Bestuurder Edwin Kuiper is 'teleurgesteld' over het besluit van Qbuzz: 'Volgens ons hebben we geen onredelijke eisen gesteld. Wat betreft het onderzoek van Qbuzz: het gaat er niet om om te onderzoeken of er gevoelens van onveiligheid zijn, dat dat zo is staat voor ons wel vast. Het gaat er nu om dat het probleem opgelost wordt.'

Acties gaan door

Nu beide partijen er niet uitkomen gaan de door de FNV aangekondigde acties door. Om wat voor acties het gaat en wanneer die zullen plaatsvinden, is woensdagmiddag nog niet bekend.