Historicus pleit voor behoud studentenhuizen

De keuken in een Gronings studentenhuis
De keuken in een Gronings studentenhuis © ANP
Historicus en ondernemer Bart Lubbers pleit voor het in stand houden van studentenhuizen, omdat ze een belangrijke sociale rol hebben. De vorming ervan moet dan ook niet worden verboden volgens hem.
'Studentenhuizen helpen tegen woningnood, eenzaamheid, te hoge huren, speculatie en nog veel meer zaken waar ook gemeentes zich in kunnen vinden', schrijft Lubbers in een stuk in de NRC. Hij is het dan ook zeer oneens met het beleid in veel studentensteden, waaronder Groningen, om de vorming van studentenhuizen te verbieden. In Groningen is het verhuren aan meer dan één student niet mogelijk.

Lief en leed delen

Hij wijst op de problemen die studenten nu hebben: kamernood en zeker tijdens de pandemie, eenzaamheid. Een studentenhuis is volgens hem een oplossing. 'Je deelt de kosten en je zorgt voor elkaar. In een woongroep, want dat is een studentenhuis, leer je lief en leed met elkaar te delen. Daarnaast zorgt een studentenhuis voor sociale controle en stimuleer je elkaar tijdens de examenperiodes. Een mooie en leerzame periode in hun leven', aldus Lubbers.
Overlast is geen reden om een bevolkingsgroep een samenlevingsverbod op te leggen
Bart Lubbers - historicus

Kamers worden dure studio's

Maar wie de verwachting had dat ook de overheid het studentenhuis zou koesteren als middel tegen woningnood en eenzaamheid, komt volgens Lubbers bedrogen uit. Hij ziet met leedwezen dat Groningen, Utrecht, Amsterdam of Leiden bestaande studentenhuizen ontruimen en nieuwe verbieden. De huizen worden opgesplitst in dure 'studio's'. Dat gaat ook in Groningen gepaard met het slopen van monumentale interieurs. Met name de Stadspartij heeft daar tegen geageerd in de gemeenteraad. Zo blijven er steeds minder kamers voor studenten over.

Overlast van studenten

Er is volgens Lubbers maar één reden waarom studenten een status aparte hebben: mogelijke overlast. Maar dat vindt hij geen reden om 'op voorhand een bevolkingsgroep een samenlevingsverbod op te leggen'. Overlast zou prima te beperken zijn door overleg, waarschuwingen en 'aanpassingen per situatie'.
Hier krijgen we spijt van
Bart Lubbers - historicus

Eeuwig zonde

Hij merkt verder op dat het Nederlandse studentenleven, als je dat vergelijkt met studeren in het buitenland, uniek is in de wereld. Lubbers besluit zijn pleidooi in het NRC dan ook met het geven van een noodsignaal: 'Een compleet verbod voor studentenhuizen is onacceptabel en onlogisch in een tijd van kamernood. Een sociaal rijke Nederlandse traditie gaat verloren. Dat is eeuwig zonde. Hier krijgen we spijt van. Red het studentenhuis!'.
Bart Lubbers is een zoon van oud-premier Ruud Lubbers. Hij kreeg het ondernemen al van jongs af aan mee in het familiebedrijf. Toch koos hij na de middelbare school voor een studie geschiedenis, inclusief het leven in een studentenhuis. Hij werd alsnog ondernemer. Hij startte een kinderboekenwinkel en een restaurant. Later begon Lubbers met het gratis dagblad Metro. Nu heeft hij het bedrijf Fastned waarvan hij medeoprichter was. Fastned exploiteert laadstations voor elektrische auto's.