Zorgen om hervatten gaswinning door NAM bij Sebaldeburen

De winningslocatie van de NAM bij Sebaldeburen wordt opnieuw gereed gemaakt
De winningslocatie van de NAM bij Sebaldeburen wordt opnieuw gereed gemaakt © Jan Been/RTV Noord
Het voornemen van de NAM om weer gas te winnen bij de winningslocatie in Sebaldeburen zorgt voor verbaasde reacties in de gemeenteraad in het Westerkwartier. D66 vroeg zich woensdagavond af of het plan inderdaad al in kannen en kruiken is.
Het veld ligt vlakbij de wijk Roblespark in Grootegast. Volgens D66-fractievoorzitter Rogier Van ‘t Land zijn omwonenden onlangs door de NAM geïnformeerd over onderhoudswerkzaamheden en mogelijke overlast daarvan. De werkzaamheden zouden verband houden met het weer in bedrijf nemen van de locatie.
Wethouder Westra beaamt dat: ‘We zijn enigszins verrast door de mededeling van de NAM om dit veld weer in productie te nemen. In 2017 is de winning vanwege technische redenen stilgelegd, maar niet definitief beëindigd. Het opstarten van de locatie Sebaldeburen valt onder het winningsplan, dat nog steeds geldig is.’
De gaswinning werd in 2017 wegens technische redenen stilgelegd, maar wordt binnenkort hervat
De gaswinning werd in 2017 wegens technische redenen stilgelegd, maar wordt binnenkort hervat © Jan Been/RTV Noord

Ook zorgen om kleinere gasvelden

Verschillende fracties in de gemeenteraad van Westerkwartier maken zich daarnaast zorgen over de toekomst van kleine gasvelden in die gemeente. Verschillende partijen, waaronder GroenLinks en de Partij van de Arbeid stelden hier een hele trits vragen over aan wethouder Hielke Westra (CDA).
Aanleiding is de aankondiging van de NAM dat het haar kleine gasvelden wil verkopen. In het Westerkwartier zijn vijftien van dit soort velden. Het college van B&W wil onderzoeken of de Staat de gasvelden kan kopen en heeft aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gevraagd die mogelijkheid te onderzoeken. Ook moet worden onderzocht hoeveel gas er nog in de kleine gasvelden zit en wat de commerciële waarde hiervan is.
Volgens Westra gaat het vooralsnog om het standpunt van het college, maar wordt de raad meegenomen in het traject. Westra: ‘Ons standpunt is nog onvoldoende onderbouwd, vandaar dat we de RUG hebben benaderd voor een onderzoek. De gemeenteraad krijgt inzicht in de onderzoeksopdracht. Die gaat binnenkort de deur uit.’
De wethouder verwacht dat het onderzoek begin februari is afgerond. De resultaten worden dan gedeeld en besproken in de raad.