Eerste openbare zitting over aanslag Sikkom-journalist Groeneveld

De rechtbank in Groningen
De rechtbank in Groningen © RTV Noord
In de rechtbank in Groningen is donderdagmiddag de eerste openbare zitting over de aanslag op Sikkom-journalist Willem Groeneveld. Het Openbaar Ministerie verdenkt twee mannen van poging tot moord en brandstichting.
De verdachten van 31 en 33 jaar zouden in de nacht van woensdag 18 op donderdag 19 augustus molotovcocktails door het raam van de voordeur van Groeneveld hebben gegooid. Er ontstond brand in de bovenwoning. Groeneveld en zijn vriendin wisten het vuur zelf te doven, ze bleven ongedeerd.

Motief nog onduidelijk

De politie deelde een dag later camerabeelden waarop de verdachten herkenbaar te zien waren. Door onderzoek en tips kon de politie de twee mannen de volgende nacht aanhouden. Het motief voor de brandstichting is nog onduidelijk.
Groeneveld laat zich 'niet uit het veld slaan', vertelde hij eerder al: 'Ik laat mij de mond niet snoeren door geweld of intimidatie. Sterker nog, ik word er eerder strijdbaarder van. Als we zwichten, dan bereiken ze waar ze op uit zijn. Dat moeten we te allen tijde voorkomen. Ik ben bereid daar veel voor op te offeren als dat nodig is.'