Hoogleraar Donald Uges overleden: 'Markante persoonlijkheid en inspirerende docent'

Donald Uges in 1998
Donald Uges in 1998 © ANP
Professor Donald Uges is na een kort ziekbed in zijn woonplaats Paterswolde op 74-jarige leeftijd overleden.
Tijdens zijn werkzame leven was de toxicoloog als hoogleraar verbonden aan de RUG. Ook was Uges bijna veertig jaar werkzaam voor het UMCG en werd hij regelmatig geraadpleegd als getuige in rechtszaken, onder meer bij de rechtszaak rond verpleegkundige Lucia de Berk, die verdacht werd van meerdere moorden.

Van apotheker naar hoogleraar

Uges startte in 1976 als ziekenhuisapotheker bij het UMCG. Daarvoor studeerde hij farmacie in Groningen. In 1997 werd hij hoogleraar klinische en forensische toxicologie. Uges had veel kennis op het gebied van drugs en alcohol en werd mede daardoor regelmatig geraadpleegd als getuige in rechtszaken. Ook pleitte hij voor controle op drugsgebruik in het verkeer.

Enthousiast

'Zijn niet te stuiten enthousiasme om zijn kennis op het gebied van de farmacie, de toxicologie en criminalistiek door te geven en de dadendrang om het vak toxicologie op internationaal niveau te ontwikkelen, waren onnavolgbaar', schrijft prof. dr. Jos G.W. Kosterink, afdelingshoofd van de afdeling Klinische Farmacie en Farmacologie UMCG in een rouwadvertentie in Dagblad van het Noorden.

Getuige-deskundige in zaak Lucia de Berk

Een van de opmerkelijkste rechtszaken waar Uges optrad als getuige-deskundige is de zaak rond Lucia de Berk. De Haagse verpleegkundige werd tot levenslangs veroordeeld, omdat ze zeven ziekenhuispatiënten zou hebben vergiftigd.
Uges vond dat het onderzoek niet deugde en ging zich met de kwestie bemoeien. Na zijn getuigenis als deskundige voorspelde Uges, drie jaar voor haar vrijspraak, dat De Berk op vrije voeten zou worden gesteld. In april 2010 werd ze definitief vrijgesproken.

Het bloed van Miloševic

De toxicoloog onderzocht ook het bloed van Slobodan Miloševic na diens overlijden in 2006. In het bloed van de oud-president van Servië was een middel aangetroffen dat er niet in thuishoorde. Volgens onderzoek van Uges nam hij bewust een medicijn tegen tuberculose om zichzelf ziek te maken. Miloševic stond op dat moment terecht voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Hij overleed aan de gevolgen van een hartaanval.
Uges wist veel studenten te enthousiasmeren voor zijn vakgebied
Groningen Research Institute of Pharmacy
Na zijn pensioen bleef Uges lesgeven en bleef hij actief als getuige-deskundige. 'Hij was een belangrijk aanspreekpunt bij onderzoeksprojecten van masterstudenten en leverde vanuit zijn expertise een grote bijdrage aan het cursorische onderwijs aan de afdeling Farmacie', aldus het bestuur van de faculteit Science and Engineering van de RUG.
Volgens het Groningen Research Institute of Pharmacy was Uges een markante persoonlijkheid en inspirerende docent die veel studenten wist te enthousiasmeren voor zijn vakgebied. ‘Daarnaast was hij een leidende persoon in het veld van de analytische toxicologie.’

Bijzondere verdiensten

Voor zijn verdiensten ontving Uges in 2000 onder meer de titel Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ook werd hij in 2003 gedecoreerd met the Irving Sunshine Award in Clinical Toxicology, in 2012 met de Prof. Jan Glerum Prijs en werd hij in 2007 erelid van de Koninklijke Nederlandse Pharmaceutische Studenten Vereniging.