Groninger Natuurfonds passeert de grens van 200.000 euro: 'Enorme belangstelling'

Het grasveld vlakbij de Coendersborg
Het grasveld vlakbij de Coendersborg © Het Groninger Landschap
Het Groninger Natuurfonds is deze week de grens van 200.000 euro gepasseerd. Het fonds werd in maart dit jaar opgericht ter ere van het 85-jarig jubileum van het Groninger Landschap. De stichting kan met het bedrag bijna 27.000 vierkante meter grond aankopen om natuur te ontwikkelen.
Het Groninger Landschap werd op 14 maart 1936 opgericht met als doel om 'waardevolle Groningse natuur, landschap en erfgoed blijvend te beschermen'. Om dit doel extra kracht bij te zetten is het Groninger Natuurfonds opgericht.

Gift van studenten

Met het fonds wil de stichting grond buiten het zogeheten Natuur Netwerk Nederland aankopen en er natuur ontwikkelen. 'Het Groninger Natuurfonds blijft na het jubileumjaar bestaan. Voor behoud, bescherming en ontwikkeling van natuur in Groningen blijft aankopen noodzakelijk', aldus de stichting.
'Sinds de lancering in maart is er enorme belangstelling voor het Groninger Natuurfonds en zijn er veel donaties door particulieren, bedrijven en verenigingen gedaan', legt de stichting uit. 'Hierdoor kon Het Groninger Landschap al in mei de eerste vierkante meters aankopen.'
De grens van 200.000 euro is gepasseerd dankzij een gift van bijna 20.000 euro uit de nalatenschap van de voormalige studentenvereniging Dionysos.

Eerste aankoop

Het eerste perceel dat met dit fonds gekocht wordt ligt vlakbij de Coendersborg in Nuis. Het stuk grasland, dat ruim 12.000 vierkante meter groot is, werd in mei aangekocht. 'Het Groninger Landschap is inmiddels aan de slag met een inrichtings- en beheerplan dat uitgaat van het herstel van de houtsingels, het graven van poelen, een boomgaard of het inzaaien met een bloemenmengsel.'
De stichting vervolgt: 'Hiermee ontstaat veel meer ruimte voor biodiversiteit en kan het perceel een belangrijke stapsteen worden in ecologische en landschappelijke structuur van het Westerkwartier.' Het perceel ligt aan 't Pad, een eeuwenoud onverhard wandelpad tussen Marum en Tolbert.

Foto en film

Het Groninger Natuurfonds is niet het enige jubileumproject van de stichting. Zo heeft de natuur- en erfgoedorganisatie in samenwerking met filmmakers Lara Harbers en Ewout Zwaagman een online serie gemaakt over de Parels van het Groninger Landschap en voor amateurfotografen de fotowedstrijd Groningen, mooi dichtbij! georganiseerd.