Vindicat schakelt professionele hulp in bij organisatie van grote feesten

Het pand van Vindicat aan de Grote Markt
Het pand van Vindicat aan de Grote Markt © FPS/Jos Schuurman
Na overleg met de gemeente Groningen heeft studentenvereniging Vindicat besloten om een expert in te huren bij de organisatie van grote feesten. Aanleiding is het eerder dit jaar ontspoorde feest Buitenspelen bij Kardinge.
'De jongens en meisjes die tot nu toe de feesten bij ons organiseren hebben wel een beetje ervaring, maar onze evenementen zijn natuurlijk vrij grootschalig', laat rector Sanne Veken weten. Om dat gebrek aan ervaring op te vangen wordt er dus een expert ingehuurd bij feesten waarvoor een evenementenvergunning nodig is.

Gesprek met gemeente

Groninger burgemeester Koen Schuiling (VVD) zinspeelde al eerder op een andere aanpak rondom de feesten van Vindicat. De stadsbestuurder constateerde na het feest Buitenspelen dat er te weinig ervaring aanwezig is op het gebied van evenementorganisatie. 'Specifiek gaan we met besturen van studentenverenigingen in gesprek over het verplicht inschakelen van een professionele evenementenorganisator bij (semi-) grote evenementen of het opleggen van aanvullende verplichtingen op het gebied van mobiliteit en vervoer', schreef hij onlangs in een brief aan de raad.
Na een gesprek met de gemeente kwam Vindicat in contact met experts op het gebied van evenementorganisatie. 'Er werden toen een aantal namen naar voren geschoven. We hebben met verschillende personen contact gehad en we gaan met iemand in zee die ons ook al eerder heeft geholpen. Dat is toen goed bevallen.'

'Kennis gaat verloren'

Voor de rector van de studentenvereniging is de aanleiding om over te gaan tot inhuur van een expert niet fijn, maar ze is wel blij met de extra kennis die wordt ingehuurd. De evenementen worden nu elke keer door andere leden georganiseerd. 'We hebben natuurlijk wel een draaiboek, maar er zijn weinig mensen die twee keer een evenement organiseren. Daardoor gaat kennis automatisch verloren. En het is goed als er iemand bij is die dat wel heeft. Er ligt dus wel een draaiboek aan ten grondslag en een evaluatie, maar dat zijn vaak lange pagina's en dan is het ook lastig om daar de goede punten uit te halen.'