Eurosonic Noorderslag hakt knoop door: komende editie weer online

Een concert wordt opgenomen voor een digitale editie voor Eurosonic Noorderslag
Een concert wordt opgenomen voor een digitale editie voor Eurosonic Noorderslag © ANP
De komende editie van het muziekevenement Eurosonic Noorderslag (ESNS) vindt opnieuw volledig online plaats. Dat maakte de organisatie zojuist bekend.
De organisatie nam het naar eigen zeggen 'moeilijke besluit' na de recent aangekondigde coronamaatregelen van het kabinet. De volgende editie is van 19 tot en met 22 januari 2022.
Hoewel de huidige coronamaatregelen tot 18 december duren, wil de organisatie van ESNS niet langer in onzekerheid zitten over een wel of niet fysieke doorgang van het evenement. Het besluit betekent dat veel concerten, net als bij de vorige versie van het festival, moeten worden opgenomen. Een deel van de optredens zal digitaal live worden uitgezonden vanaf buitenlandse locaties.

Toch geen publiek

In oktober ging het festival er nog vanuit dat er de komende editie publiek aanwezig kon zijn, door de versoepelingen die toen werden aangekondigd. Nu het aantal coronabesmettingen oploopt en de versoepelingen zijn teruggedraaid, is dat plan van de baan.

'Verschil maken'

ESNS-directeur Dago Houben heeft er vertrouwen in dat de komende editie ook online een succes zal zijn. 'Eerder dit jaar zagen we dat het bereik van een digitale editie enorm kan zijn en dat we een verschil hebben kunnen maken in de carrière van een artiest.' De vorige editie werd digitaal uitgebreid met onder meer discussiepanels.
ESNS
Eurosonic Noorderslag bestaat uit twee verschillende festivals. Eurosonic is het grootste showcasefestival van Europa met nationale en internationale artiesten en vindt ieder jaar in januari op de woensdag, donderdag en vrijdag vóór Noorderslag plaats in de stad Groningen. Professionals uit de muziekindustrie spotten hier nieuw aanstormend talent. Artiesten krijgen op hun beurt de kans om zich te profileren voor een groot publiek.

Noorderslag is een eendaags festival waar alleen Nederlandse acts staan geprogrammeerd, op de zaterdag na Eurosonic. Traditiegetrouw wordt tijdens dit festival de Popprijs uitgereikt, aan de persoon of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek.