Buschauffeurs rijden met lege bussen naar Ter Apel: 'Het is erg heftig'

Een met linten afgezette bushalte in Emmen
Een met linten afgezette bushalte in Emmen © Marten Nauta/RTV Noord
Afgezette bushaltes tussen Emmen en Ter Apel en loeiende sirenes. Buschauffeurs van Qbuzz op de buslijnen 72 en 73 zijn overlastgevende veiligelanders helemaal zat en voeren vanaf vrijdag tot en met zondag actie.
Zij willen dat hun werkgever maatregelen neemt. Lijn 73 blijft daarom tot en met zondag leeg tussen Emmen en Stadskanaal. Ook Ter Apel wordt overgeslagen. Tussen Stadskanaal en Veendam neemt de bus wel passagiers mee.
'Je kunt de boel ook compleet platleggen', zegt FNV-bestuurder Edwin Kuiper. 'Maar daardoor dupeer je nog veel meer mensen. Tegelijk willen we aandacht vragen voor onze zaken, daarom doen we het op deze manier.'

Orde van de dag

Inzet van de actie: meer beveiliging op de buslijnen met de meeste overlast. FNV legde dit voorstel voor aan Qbuzz, maar de busmaatschappij ging niet in op het verzoek. 'Er zit dus niks anders op dan protesteren', zegt Kuiper. 'Veiligheid voor onze medewerkers is prioriteit nummer één. Ze mogen niet bedreigd of geïntimideerd worden.'
Vooral op lijn 73 richting Ter Apel is veel overlast door veiligelanders
Vooral op lijn 73 richting Ter Apel is veel overlast door veiligelanders © Marten Nauta/RTV Noord
Chauffeur Dirk Visser maakte vaak dergelijke situaties mee in de bus. 'Eén van de ervaringen die ik heb is dat ik aankom bij een lege halte in het duister. Ik ga er dan vanuit dat er niemand in hoeft te stappen.' Er stappen wel vier passagiers uit de bus. 'Op dat moment bestormt een groep van tien man de bus en rukt kaartjes uit de handen van de personen die op dat moment uitstappen.'
Het is een breder maatschappelijk probleem
Michel van der Mark - woordvoerder Qbuzz
Hoe is dat, om dat als chauffeur mee te maken? 'Het is erg heftig. Je zit dan nog vaak een half uur na te trillen. En je neemt het ook weer mee als je aan het werk gaat.' Reden genoeg voor Visser om vrijdag van zich te laten horen.

Qbuzz: beveiliging geen oplossing

'Deze verhalen gaan ons aan het hart', zegt Michel van der Mark, woordvoerder van Qbuzz. Toch is beveiliging volgens de vervoersdienst niet de oplossing.
'Het is duidelijk wat er gebeurt. Er gaat nu al beveiliging mee met sommige pendelbussen, maar je ziet dat de problemen toch aanhouden. Het is dus zeker niet alleen onze verantwoordelijkheid, want het gaat om een breder maatschappelijk probleem.' Kortom: politiek Den Haag is aan zet, stelt Qbuzz.
Koffie en frisdrank houden de actievoerders op de been
Koffie en frisdrank houden de actievoerders op de been © Marten Nauta/RTV Noord