SodM: zet gasopslag Grijpskerk in om gaswinning eerder te stoppen

Minister Stef Blok (midden met oranje helm) bij de gasopslag in Grijpskerk
Minister Stef Blok (midden met oranje helm) bij de gasopslag in Grijpskerk © Mario Miskovic/RTV Noord
Het Staatstoezicht op de Mijnen geeft groen licht om de gasopslag bij Grijpskerk in te zetten om het grote Groningenveld definitief eerder te sluiten. Met de inzet van Grijpskerk kan dat medio 2023 of 2024, jaren sneller dan eerder werd gedacht.
In de ondergrondse gasopslag wordt nu gas opgeslagen dat vooral wordt gebruikt door industrie en niet geschikt is voor huishoudens. Aan dat hoogcalorische gas moet stikstof worden toegevoegd in de nieuwe fabriek in Zuidbroek. Dat mengsel van gas en stikstof kan wel thuis worden gebruikt.

SodM: opslag kan veilig worden gebruikt

De vraag was nog: kan de opslag van dat andere gas veilig in Grijpskerk? Vrijdagochtend bracht het Staatstoezicht op de Mijnen daar een advies over uit: een verandering van de samenstelling van het aardgas in de opslag heeft geen gevolgen voor mens of milieu. Ook de kans op bodemdaling, aardbevingen en bodembeweging maakt geen verschil.
Dat tot tevredenheid van het ministerie van Economische Zaken. Want daardoor kan Grijpskerk de reserverol overnemen die anders het Groningenveld nog tot 2028 zou hebben. Dat betekent dus dat het veld eerder definitief kan worden gesloten.
‘Door de gaskraan in Groningen dicht te draaien, neemt het kabinet de directe oorzaak weg van de aardbevingen. Onafhankelijk onderzoek laat zien dat het snel veiliger wordt in de provincie, waardoor naar verwachting veel minder huizen een ingrijpende versterking hoeven te ondergaan’, schrijft het ministerie.
Mogelijk eerst meer gas uit Groningen
Nu duidelijk is dat het laagcalorische huishoudgas veilig in Grijpskerk kan worden opgeslagen is de vraag: waar komt dat gas dan vandaan? De bedoeling is om in Zuidbroek stikstof toe te voegen aan vooral buitenlands hoogcalorisch gas. Maar de bouw van de fabriek is vertraagd en daarom kan er waarschijnlijk niet voldoende gas worden opgeslagen zonder gas te winnen uit het grote Groningenveld.
Daarom is het niet uitgesloten dat er eerst meer gas uit het Groningenveld moet worden gewonnen om het daarna te sluiten. Het is niet duidelijk hoeveel gas dat zou zijn, maar er kan maximaal 2,4 miljard kuub in de gasopslag. Volgens een woordvoerder van het ministerie zal dat niet volledig uit het Groningenveld worden gehaald. De NAM zegt dat het aandeel van gemend gas vele malen groter is dan wat er uit Groningenveld wordt gehaald.

Onduidelijkheid al jaren heet hangijzer

De toekomst van de gasopslag is al jaren een heet hangijzer in het Westerkwartier. De gemeente werd eerst verrast met het voornemen om de gasopslag te sluiten en het onderliggende gas te winnen. Vervolgens kwam het plan om de opslag toch langer open te houden.
Wethouder Hielke Westra riep de minister eerder dit jaar op om zo snel mogelijk een besluit te nemen. ‘Onzekerheid is altijd slechter dan duidelijkheid’, zei hij.

Westerkwartier in spagaat

De inzet van de gasopslag bij Grijpskerk is een dilemma voor de wethouder. Hij wil opkomen voor de belangen van zijn inwoners, maar anderzijds heeft ook zijn gemeente opgeroepen om de gaswinning in het grote Groningenveld zo snel mogelijk te stoppen. Dat blijkt nu te kunnen, maar dan moet de gasopslag in de gemeente dus worden gebruikt.

Gemeente stelt voorwaarden

Westra heeft daarom wel een aantal voorwaarden. Hij wil dat de schadeafhandeling rondom Grijpskerk op dezelfde manier wordt geregeld als het Groningenveld. Daarnaast wil hij dat bewoners worden ontlast bij de schadeafhandeling en dat zijn gemeente er ook beter van wordt. ‘We moeten de lusten en lasten goed verdelen’, zei hij eerder.
Het kabinet zou eigenlijk dit najaar een besluit nemen over het gebruik van de gasopslag bij Grijpskerk, maar dat wordt nu begin volgend jaar.