Oldehove verzet zich tegen sluiting bibliotheek: ‘Afhaalpunt is een gruwel’

De gemeente Westerkwartier wil twee bibliotheken sluiten, omdat de vestigingen te duur zouden zijn. Maar valt de waarde van de bieb wel te vatten in een kille rekensom? Een middag tussen de boeken in Oldehove.
Geertje Haack is vrijwilliger van de bibliotheek. Nieuwe boeken krijgen van haar een prominent plekje, en ingeleverde exemplaren zet ze keurig terug op hun vertrouwde plaats.
Elf jaar doet ze dit nu, sinds ze stopte met haar baan. In die periode is de bieb van Oldehove veranderd. Zo verdween de helft van de collectie na een bezuiniging. En een pinautomaat? Dat past ook niet meer in de begroting.

'Daar ben ik even stil van'

Wat na al die jaren overeind blijft, is de sociale functie van de bieb. Vooral ouderen en kinderen komen er graag. ‘Als dit hier verdwijnt? Daar ben ik even stil van. Ik zou het heel erg vinden. Deze plek is zo belangrijk, juist als ontmoetingsplaats’, zegt Haack.
Casper tussen de briefjes van zijn klasgenootjes
Casper tussen de briefjes van zijn klasgenootjes © Niels Timmerman/RTV Noord
Tussen de drie- en vierhonderd leden telt de bieb nu. Casper (7) is een van de vele basisschoolleerlingen die hier vaak komen. Hij en zijn klasgenootjes schreven op tientallen briefjes waarom zij willen dat de bibliotheek blijft.
Soms verveel je je en dan kun je boeken lezen. Dat is gewoon goed voor je
Casper (7)
‘Lezen is belangrijk’, staat op het briefje van Casper. ‘Soms verveel je je en dan kun je boeken lezen. En het is gewoon goed voor je’, zegt hij. Als hij de bieb binnenstapt, gooit hij zijn schoenen in de hoek en pakt een van zijn favoriete stripverhalen. Hij slaat het boek open en gaat languit op de grond liggen lezen.

Goed mis

Matty Venema kijkt iets verderop vertederd toe. Op haar vaste plekje, een knalrode bank, kiest ze wekelijks nieuwe boeken. ‘Dan leg ik ze zo om mij heen en blader ik ze door’, legt ze uit.
Toen ze hoorde dat de gemeente de bieb wil sluiten, was het even ‘goed mis’. Ze vindt het als een van de oudere leden in Oldehove juist zo gezellig. Een ritje naar de bibliotheek van Zuidhorn ziet ze niet zitten. ‘Ik heb wel een auto, maar in de winter rijd ik natuurlijk niet. Dan zit je alweer’, zegt Venema.

Wanneer is een bieb te duur?

De gemeente Westerkwartier wil het bibliotheekwerk anders inrichten op basis van onderzoek van Biblionet Groningen, de overkoepelende organisatie van alle openbare bibliotheken in de provincie.
Daaruit zou blijken dat het bibliotheekwerk in Aduard en Oldehove te duur is. 'De kosten wegen niet op tegen het gebruik', schrijft het college van B & W in een raadsbrief.
De bibliotheek in Aduard
De bibliotheek in Aduard © Wiert van der Net
Wanneer een bieb volgens het onderzoek niet meer uit kan, is onduidelijk. Biblionet en de gemeente weigeren de resultaten te delen omdat het om een ‘intern onderzoek’ zou gaan.
Inmiddels heeft de gemeente Westerkwartier gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de dorpsverenigingen van Oldehove en Aduard. Voor Oldehove denkt het college aan een bieb op een van de basisscholen of een afhaalpunt, zegt voorzitter van Dorpsbelangen Rudolf Feitsma.

'Denk aan de leefbaarheid'

‘Zo’n afhaalpunt is voor ons een gruwel’, legt hij uit. En de bibliotheek op een school? Dat ziet het dorp ook niet zitten. Want hoe kom je dan aan een boek tijdens de schoolvakanties?
Feitsma benadrukt dat de sluiting van de bieb een politieke keuze is. ‘De gemeente bekijkt het vanuit bestuurlijk oogpunt. Maar wij denken aan de leefbaarheid van een dorp dat best ver van kernen als Leek en Zuidhorn af ligt. Daar hoort een laagdrempelige en toegankelijke bieb bij’, zegt de voorzitter.

Gevolgen voor nieuw MFC

Dan is er nog de kwestie van het MFC in Oldehove. De gemeente Westerkwartier heeft een krediet beschikbaar gesteld voor de bouw, maar juist de bieb vormt een belangrijke gebruiker en inkomstenbron voor dat nieuwe onderkomen.
Om de stemming in het dorp te peilen, organiseerde de gemeente onlangs een inspraakavond. Die ging vanwege corona niet door. Feitsma verwacht dat de beslissing daarom nog eventjes wordt uitgesteld. Tot die tijd blijft Oldehove knokken voor haar bieb.