Tbs voor Hoogezandster die vrienden te lijf ging met hamer en mes

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © Jos Schuurman/FPS
De rechtbank heeft een 38-jarige man uit Hoogezand voor zeven geweldsdelicten tbs met voorwaarden opgelegd. Justitie eiste eerder tbs met dwangverpleging. Dat vond de rechter een brug te ver, omdat de man niet eerder langdurig klinisch is behandeld.
De man viel twee mannen meerdere keren aan met een kettingslot en een hamer. Een vrouw werd in haar woning neergestoken met een mes. Dit gebeurde in de periode van maart tot december 2020 in Hoogezand en Sappemeer. De rechtbank vindt poging tot doodslag en meermalen poging tot zware mishandeling en huisvredebreuk bewezen.

Ernstige psychische problemen

De Hoogezandster kampt met ernstige psychische problemen. De meningen van de deskundigen hierover zijn verdeeld. De psychiater denkt aan schizofrenie, de psycholoog gaat uit van borderline persoonlijkheidsstoornissen. Dit uitte zich voor het eerst eind 2018, toen de man met een honkbalknuppel een raam van de woning van zijn tante insloeg.

Waanbeelden en complotgedachtes

Mogelijk verkeerde de 38-jarige in een psychose toen hij zoveel geweld toepaste. Hij had waanbeelden en complotgedachtes toen hij zijn vrienden aanviel.
De rechtbank noemde de ontwikkeling van deze persoon en het gevaar dat hierdoor van hem uit lijkt te gaan zorgelijk. De gepleegde feiten kunnen hem niet worden aangerekend en er kan hem alleen maar een maatregel worden opgelegd, in dit geval de tbs zonder gedwongen verpleging.
De man heeft geen ziektebesef en het moet geen vrijblijvend behandeltraject zijn. Lukt het de man niet om zich aan de voorwaarden te houden, dan komt hij alsnog in de tbs-kliniek terecht.