Minder handel door strengere coronaregels: Duitse kerstmarkten sluiten na zaterdag

Het centrum van Oldenburg
Het centrum van Oldenburg © Joyce Kranenburg/RTV Noord
Groningers die net over de grens naar een Duitse kerstmarkt willen, moeten snel zijn. Zaterdag is de laatste dag dat de kerstmarkten in Leer en Oldenburg open zijn. Door de aanscherpte coronaregels zien de ondernemers er geen brood meer in.
Voor veel mensen is het gebruikelijk om in deze tijd een Duitse kerstmarkt te bezoeken. Gezellig de kraampjes met kerstspulletjes bij langs. Na afloop een warm glaasje glühwein of chocolademelk, en misschien een stuk Kuchen.

Fors minder bezoekers

Maar de kerstmarkten in Leer en Oldenburg worden na zaterdag afgebroken. Sinds woensdag is het aantal bezoekers dramatisch gedaald, nadat deelstaat Nedersaksen het coronabeleid aanhaalde. Ook bij onze oosterburen is het aantal besmettingen de afgelopen weken hard opgelopen. Daarnaast speelt vrees voor de omikronvariant mee.
'De belangrijkste regel die sinds 1 december geldt, is 2G-plus. Je moet genezen of gevaccineerd zijn. Maar daarnaast moet je ook nog getest zijn', weet directeur Karel Groen van de Eems-Dollard Regio. 'Bovendien mag je geen gewoon mondkapje dragen, maar moet dit een FFP2-masker zijn.'
'Dit zijn toch belemmeringen voor mensen om er op een ontspannen manier naartoe te gaan. Een kerstmarkt is ook een sfeermarkt. Als het dan allemaal zo moeilijk wordt...', zegt Groen op Radio Noord.

Enorme strop voor de standhouders

Van de Duitse overheid mogen de kerstmarkten wel open blijven. Maar de kraamhouders in Leer, Oldenburg en Bad Bentheim hebben bij gebrek aan handel zélf besloten om de boel op te pakken. 'Duitse kranten staan er vol van. Ondernemers hebben erin geïnvesteerd, personeel aangenomen. Ze lijden een enorme strop', vertelt Groen.
Kerstmarkten die volgens de EDR-directeur nog wel open blijven, zijn die van Meppen en Lingen.