Rense Sinkgraven geeft in nieuwe roman inkijkje in de duivensport

Rense Sinkgraven met een van de duiven van Johan Groenbroek
Rense Sinkgraven met een van de duiven van Johan Groenbroek © René Walhout/RTV Noord
Boeken over duivenmelkers moet je met een lantaarntje zoeken. Voor de Groninger auteur Rense Sinkgraven reden om er zelf één te schrijven. In zijn roman 'Dorus de doffer' geeft Sinkgraven een bijzonder inkijkje in de wereld van de duivenmelkers.
Voormalig Stadsdichter van Groningen Rense Sinkgraven (1965) groeide op in Smilde. Van een buurman kreeg hij daar zijn eerste duiven en raakte verslingerd aan de duivensport. ‘Eigenlijk wilde ik altijd meedoen aan die lange vluchten zoals in mijn roman maar dat is nooit gelukt’, vertelt Sinkgraven.
Nadat hij in militaire dienst moest, besloot hij uiteindelijk met de duivensport te stoppen. ‘Mijn moeder heeft het toen nog een tijdje voor me gedaan, maar dat was eigenlijk geen doen.’

'Vooral ook de onderlinge jaloezie'

Een van de lange vluchten waar de jonge Sinkgraven van droomde om aan mee te doen, is de beroemde Grand Prix St. Vincent. Die wedstrijd, over zo’n 1250 kilometer, start bij de Spaans-Franse grens en geldt als de Parijs-Roubaix van de duivensport.
‘Als je daar prijzen kan winnen, dan hoor je er echt wel bij’, vertelt duivenmelker Johan Groenbroek uit Wagenborgen over de St. Vincent.
Het geeft een goed beeld van het wereldje. Vooral ook de onderlinge jaloezie
Johan Groenbroek - duivenmelker in Wagenborgen

Duivenmelker controleerde boek

Groenbroek is enthousiast over Dorus de doffer. Voordat het boek naar de drukker ging, vroeg Sinkgraven hem het boek te controleren op eventuele foutjes.
‘Ik kon mezelf wel vinden in Wicher, een van de hoofdpersonages. Hij houdt duiven zoals ik dat ook doe. Op een natuurlijke manier. Ik vond het erg leuk om te lezen, het geeft een goed beeld van het wereldje. Vooral ook de onderlinge jaloezie.’
Inmiddels hebben een paar duivensportcollega’s van Groenbroek zich voor een exemplaar van het boek gemeld.
De nieuwe roman van Rense Sinkgraven
De nieuwe roman van Rense Sinkgraven © René Walhout/RTV Noord

'Hopen dat die van jou de eerste wordt'

In het boek leren we twee duivenmelkers kennen. De één gaat voor een wetenschappelijke aanpak. De ander gelooft in een natuurlijke manier van duivenhouden. Beide melkers zitten te wachten op de komst van hun kampioensduiven.
‘Duiven zijn geweldige beesten om mee te werken en dan die spanning van de vluchten, dat je zit te wachten en hoopt dat die van jou de eerste wordt. Zelf deed ik niet mee aan die lange vluchten, maar een vriend van me wel en dan zaten we naast elkaar in spanning te wachten’, vertelt Sinkgraven enthousiast.
Misschien helpt dit boek de populariteit van de duivensport weer te vergroten
Rense Sinkgraven - schrijver

Maatregelen tegen duivendiefstal

Werden vroeger op de nationale radio speciale lossingsberichten voor de duivensporters voorgelezen, tegenwoordig komt de sport vooral in het nieuws als er weer een aantal topduiven zijn gestolen.
Groenbroek heeft daar voor speciale maatregelen genomen rond zijn duivenrennen: ‘Ik heb een camera op de hokken gericht en overal sloten op de rennen, maar zelf ben ik niet zo bang voor diefstal. Mensen die echt goeie duiven hebben, die grote prijzen hebben gevlogen, kijken wel goed uit, want daar zijn de dieven wild op.’

Populariteit van duivensport vergroten

Vooral in Azië is de duivensport tegenwoordig erg populair. De diefstallen zouden daar mee te maken hebben. In Nederland loopt het aantal duivenmelkers gestaag terug.
‘Ik wou heel graag de wereld van de duivenmelkers beschrijven als een spannend avontuur en misschien helpt het om de populariteit van de duivensport weer wat te vergroten’, besluit Sinkgraven.
De roman Dorus de doffer van Rense Sinkgraven is verschenen bij uitgeverij Brooklyn.