FNV tevreden met actie tegen onveiligheid op buslijn Ter Apel

Een met linten afgezette bushalte in Emmen tijdens de actie
Een met linten afgezette bushalte in Emmen tijdens de actie © Marten Nauta/RTV Noord
FNV Streekvervoer is tevreden met de actie van buschauffeurs die werken op de Qbuzz-lijnen 72 en 73 tussen Emmen en Ter Apel.
De buschauffeurs voerden vrijdag, zaterdag en zondag actie voor een veilige werkplek door haltes in Ter Apel over te slaan. 'Bijna iedereen heeft meegedaan, dus het stemt ons positief dat de actiebereidheid hoog is. Het laat ook zien dat buschauffeurs er echt klaar mee zijn', reageert Edwin Kuiper, vakbondsbestuurder van FNV Streekvervoer.

Geweld en intimidatie

Chauffeurs op de buslijnen tussen Emmen en Ter Apel hebben al jaren last van geweld en intimidatie van met name veiligelanders, asielzoekers die geen kans maken op een verblijfsstatus omdat ze uit een veilig thuisland komen. Zij weigeren geregeld te betalen en proberen dan met geweld toch in de bus te komen.

'Door met onze strijd'

De buschauffeurs eisen van Qbuzz meer beveiliging op de bussen en bij de haltes om geweldsincidenten tegen te gaan. Het busbedrijf is nog niet concreet ingegaan op die eisen, zegt Kuiper. 'We gaan door met onze strijd. Als de maatregelen niet snel genoeg komen gaan we ons beraden op andere acties.'

Qbuzz doet nog onderzoek

Een woordvoerder van Qbuzz zegt eerst een eigen onderzoek naar de situatie op de lijnen tussen Emmen en Ter Apel af te wachten. Wel wil Qbuzz samen met alle betrokken partijen kijken of een directe pendelbus tussen station Emmen en het azc in Ter Apel de hele dag door kan gaan rijden. 'Dat zal al een groot deel van de pijn wegnemen', aldus een woordvoerder van Qbuzz. 'We moeten dan wel eerst financiering van het ministerie afwachten.'