Aanleg mountainbikeroute in park Zuidhorn mag doorgaan

Het Johan Smitpark in Zuidhorn
Het Johan Smitpark in Zuidhorn © Jan Been/RTV Noord
De aanleg van een moutainbikeparkoers in het Johan Smitpark en Waterpark in Zuidhorn mag doorgaan. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Zwolle.
De rechtszaak tegen de gemeente Westerkwartier was aangespannen door de tegenstanders verenigd in de stichting Vrienden van het Joh. Smitpark en Waterpark.

Gaat mtb ten koste van natuur?

In mei 2018 stemde een meerderheid van de toenmalige gemeenteraad van Zuidhorn (nu Westerkwartier) in met de route.
Het parcours is omstreden. De tegenstanders vrezen aantasting van het park, de natuur en verlies van woongenot. Volgens de rechtbank heeft de gemeente Westerkwartier alle gevolgde procedures zorgvuldig doorlopen.

Sinterklaasgeschenk

De initiatiefnemers van de mtb-route bij monde van Jan Wildeboer zijn blij met de uitspraak van de rechtbank in Zwolle: ‘Wij beschouwen het als een mooi sinterklaasgeschenk.’ Sible Bootsma van Vrienden van het Joh. Smitpark en Waterpark is teleurgesteld: ‘Wij hoopten op beter nieuws, maar dat is helaas niet het geval.’

Raad van State kan nog

De juridische strijd is nog niet helemaal voorbij, want de tegenstanders hebben de mogelijkheid om bij de Raad van State beroep aan te tekenen. Dat moet dan binnen zes weken gebeuren. Bootsma: ‘We gaan de uitspraak goed bestuderen. Daarna bespreken we of we inderdaad naar de Raad van State stappen.’