Agent loste waarschuwingsschot in Lewenborg vanwege 'poging tot doodslag'

Een politiewagen aan De Fok in de stadswijk Lewenborg
Een politiewagen aan De Fok in de stadswijk Lewenborg © ProNews
De agent die zondagavond waarschuwingsschoten loste tijdens een dreigende situatie aan De Fok in de Groninger stadswijk Lewenborg, doet aangifte van poging tot doodslag.
Dat meldt de politie Noord-Nederland.
De verdachte in kwestie is een 20-jarige bewoonster van logeerhuis De Driemaster, onderdeel van jeugdzorginstelling De Zijlen, melden bronnen aan RTV Noord. In het tehuis verblijven jongeren met een licht verstandelijke beperking.

Bedreigd

De agent voelde zich dusdanig bedreigd door de 20-jarige vrouw, dat hij zich genoodzaakt zag waarschuwingsschoten te lossen. De bewoonster kwam op de agent afgerend. Wat daarna gebeurde, is nog steeds onduidelijk. De vrouw werd na het incident gearresteerd.
De oorspronkelijke melding betrof een dreigende situatie aan De Fok. Meerdere agenten gingen op de melding af. De andere politieagenten doen geen aangifte.
Een woordvoerder van de jeugdzorginstelling zegt geschrokken te zijn door de gebeurtenis. 'Het doet ons echt wat. Op geluidsoverlast na is er hier eigenlijk nooit wat aan de hand', stelt ze.

Zeldzaam

Dat een agent waarschuwingsschoten lost is in elk geval zeer uitzonderlijk, zegt een politiewoordvoerder.
'De politie gebruikt verschillende gradaties bij het hanteren van het dienstwapen. Als ze het wapen ter hand nemen, moeten ze al een geweldsregistratie aanmaken in het systeem. En dan wordt er ook altijd eerst gewaarschuwd, voorafgaand aan het waarschuwingsschot.'
De 20-jarige vrouw zit nog vast en wordt verhoord.