Unesco dreigt werelderfgoedstatus Waddenzee af te pakken vanwege gaswinning

De Waddenzee
De Waddenzee © RTV Noord
Het UNESCO Werelderfgoed Centrum dreigt de werelderfgoedstatus van het Nederlandse deel van de Waddenzee af te pakken, omdat er mogelijk naar gas gaat worden geboord.
Dat blijkt uit een Kamerbrief van minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer.
UNESCO gaat over tot deze actie als het kabinet niet voor 15 januari 2022 kan uitleggen hoe het kan dat er in principe toestemming is voor gaswinning in de Waddenzee. Volgens de VN-organisatie zijn gasboringen onverenigbaar met de internationale verplichtingen die Nederland heeft om samen met Duitsland en Denemarken het werelderfgoed te beschermen, te behouden en aan volgende generaties over te dragen.

Nieuwe gasboringen

De NAM wil gas winnen voor de kust van het Friese Ternaard. Het boorplatform valt buiten het deel van de Waddenzee dat werelderfgoed is, maar er zijn grote zorgen over de verstoring van de zeebodem en over het ecologisch evenwicht, schrijft het Werelderfgoed Centrum.
Omdat ook wetenschappers niet weten welk effect gaswinning zal hebben op het kwetsbare gebied, moet het principe dat mijnbouw, gas- en oliewinning onverenigbaar zijn met de werelderfgoed status leidend zijn, aldus het centrum.

Omstreden

Er wordt al langere tijd gediscussieerd over gaswinning in de Waddenzee. Maandag constateerde de Commissie voor de milieueffectrapportage (MER) dat er essentiële informatie ontbreekt aan het zogeheten milieueffectrapport dat de NAM heeft laten maken. Hierin staat de effecten van de gaswinning op de natuur in omschreven. Maar de informatie over de bodemdaling in aardlagen en het effect op de natuur ontbreekt. Ook over de aanleg van een gastransportleiding is onvoldoende bekend.
De commissie MER adviseert minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat om een aanvullend rapport te laten maken voordat er eventuele vergunningen worden afgegeven.

Ook zorgen vanwege stroomkabel

Het UNESCO Werelderfgoed Centrum is ook tegen de graaf- en bouwwerkzaamheden voor een stroomkabel in de Waddenzee. Die kabel is nodig om stroom aan land te brengen vanaf een nog aan te leggen windpark in de Noordzee. Eén van de mogelijke kabelroutes gaat onder Schiermonnikoog en onder de Waddenzee door. Momenteel wordt opnieuw onderzocht wat de beste route is na bezwaren uit de omgeving.
Het Werelderfgoed Centrum is bezorgd over de biodiversiteit en wil ook over dat project meer weten.
Als de Nederlandse antwoorden niet bevredigend zijn, wordt de status van de Waddenzee op de eerstvolgende internationale vergadering van UNESCO in juni 2022 besproken.
Minister Schouten is in januari van plan antwoord te geven op de waarschuwing van het Werelderfgoed Centrum.