Politieke zorgen over voortbestaan poffertjeskraam en verkleinen terras News Café

Marcel Schlaman (News Café) en Trijnko Nijboer van de poffertjeskraam
Marcel Schlaman (News Café) en Trijnko Nijboer van de poffertjeskraam © RTV Noord
De fracties van VVD, 100% Groningen en Stadspartij zetten vraagtekens bij de wijze waarop de gemeente Groningen omgaat met ondernemers op en rondom de Grote Markt. Aanleiding is de aanpak van het plein en de gevolgen voor de ondernemers.
Die aanpak begint volgend jaar en daardoor zitten meerdere ondernemers in onzekerheid. Zo moet de poffertjeskraam verregaande aanpassingen doen en moet het News Café zo'n 60 vierkante meter van het terras inleveren.

Houding gemeente stoort oppositie

Na berichtgeving van RTV Noord willen de partijen van het college van burgemeester en wethouders weten of er nog altijd gesprekken gaande zijn met de eigenaar van het News Café. Het stoort de oppositiepartijen dat de gemeente niet inhoudelijk reageert richting eigenaar Marcel Schlaman. Die kreeg namelijk te horen dat hij voldoende terrasruimte heeft en daardoor best wel wat kan missen.
In dit interview vertelt de News Café-eigenaar wat hij van de plannen vindt:
Café-eigenaar ziet terras inkrimpen door Grote Markt-plannen

Wat gebeurt er met de poffertjeskraam?

De drie partijen willen ook meer weten over de situatie waarin de poffertjeskraam zich bevindt. Die mag wel terugkeren op de Grote Markt, maar niet in de huidige vorm. De kraam moet, net als alle andere vaste standhouders dat moeten, elke avond weggehaald kunnen worden. Dat is onmogelijk met de huidige poffertjeskraam. De eigenaar is niet voornemens om zijn onderneming in een andere vorm te gieten.
De politici maken zich zorgen over de situatie van de ondernemers in het algemeen, maar in het bijzonder die van de poffertjeskraam. Ze noemen de gevolgen van de plannen onevenredig. 'Wat is het nut van de gewenste mobiliteitseis voor marktondernemers in de nieuwe plannen voor de Grote Markt? Waarom kunnen de zware wagens van de ondernemers 's nachts niet blijven staan?', vragen de partijen zich gezamenlijk af.
Het stadsbestuur zal de vragen woensdagmiddag gaan beantwoorden.