Abbingh & co. spelen gelijk maar winnen WK-groep

Lois Abbingh juicht in een eerder WK-duel
Lois Abbingh juicht in een eerder WK-duel © Orange Pictures
Lois Abbingh en de Nederlandse handbaldames speelden dinsdagavond gelijk tegen Zweden (31-31), maar zijn door als groepswinnaar op het WK in Spanje.
Vooraf wisten Abbingh en haar teamgenoten al dat een gelijkspel genoeg zou zijn voor de groepswinst, omdat het tegen Puerto Rico en Oezbekistan ruimere zeges behaalde dan Zweden en dus een beter doelsaldo heeft.

Moeizaam

Het team van bondscoach Monique Tijsterman speelde een moeizame wedstrijd in Torrevieja. Zweden liep in de beginfase vrij vlot weg bij Nederland, dat zich pas tegen het einde van de eerste helft herpakte. Zweden had van de opgebouwde voorsprong bij rust nog maar één doelpunt over: 17-18.
In de tweede helft lag het initiatief meer bij het team van Tijsterman, dat bij 27-26 voor het eerst de leiding had. Zweden maakte in de slotminuut gelijk (31-31) en leek daarna ook nog op weg naar de overwinning. Keepster Tess Wester redde in de laatste seconde op een afstandsschot.

Vijf punten

Debbie Bont was topscorer bij Oranje met zes doelpunten, gevolgd door Lois Abbingh en Dione Housheer met ieder vijf. De overige treffers kwamen op naam van Danick Snelder (vier), Laura van der Heijden (drie), Larissa Nusser (twee), Kelly Dulfer (twee), Merel Freriks (twee), Inger Smits (één) en Zoë Sprengers (één).
De onlangs van een blessure teruggekeerde Estavana Polman kwam niet in actie.

En nu?

De eerste drie landen uit de groep (Nederland, Zweden en Puerto Rico) gaan door naar de hoofdronde. In de hoofdronde spelen de teams uit de groepen A/B, C/D, E/F en G/H drie wedstrijden tegen elkaar. Nederland stuit hierin onder meer op titelkandidaat Noorwegen.