Raad hoopt op snellere opening winteropvang Stad

Een dakloze
Een dakloze © Jos Schuurman/FPS
Waarom gaat de winteropvang voor daklozen in de stad Groningen niet eerder in het jaar open, zoals bijvoorbeeld in Amsterdam, Den Haag en Nijmegen? Het is één van de vragen die de gemeenteraad aan het gemeentebestuur stelt.
Vorige week lagen 's nachts twee daklozen op de stoep voor de opvang te slapen. De nachtopvang opende de deuren niet, omdat het 'te warm' was. De gevoelstemperatuur lag onder het vriespunt, maar het was een paar graden boven nul. De opvang gaat pas open bij een temperatuur van nul graden of kouder.

Vriespunt

Alle fracties in de Groningse gemeenteraad hopen dat de criteria om de winteropvang te openen versoepeld worden en hebben daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W. Wat hen betreft opent de winteropvang eerder in het jaar en niet pas bij een gevoelstemperatuur van -10, maar wanneer die rond het vriespunt ligt.

'Vervelend'

Wethouder Inge Jongman vond de ontstane situatie vervelend, maar zei dat het om nieuw beleid ging. Vanaf 15 december is de nachtopvang permanent open.