Aldel wordt overgenomen door huidige directeur, 120 werknemers moeten vertrekken

Een werknemer van aluminiumproducent Aldel in Delfzijl
Een werknemer van aluminiumproducent Aldel in Delfzijl © ANP (bewerkt door RTV Noord)
Aluminiumfabriek Damco Aluminium Delfzijl wordt overgenomen door de huidige directeur Chris McNamee. Ook is er een akkoord over een sociaal plan voor 120 werknemers die het bedrijf moeten verlaten.
Aldel was eigendom van de Amerikaanse investeringsmaatschappij York Capital. Dat heeft sinds de overname van Aldel in 2017 het nodige kapitaal in het bedrijf gestoken. Daar ziet het nu niets van terug. Bij de overname door Chris McNamee wordt een groot deel van de schulden weggestreept. Hoeveel dat is, wil financieel directeur Eric Wildschut niet zeggen, maar volgens hem is er nu een 'schone balans'.

Uitgeschakelde ovens

Aldel heeft de productie behoorlijk moeten inkrimpen door de sterk gestegen energieprijs. Voor energie - Aldel verbruikt net zoveel stroom als de hele stad Groningen - moet bijna twee keer zoveel worden betaald als het aluminium opbrengt. Momenteel worden er alleen aluminiumproducten gemaakt van aangekocht zogenoemd primair aluminium en gerecycled aluminium. De elektrolyse-ovens voor de eigen productie van primair aluminium zijn uitgeschakeld.
Directie, de OR en de bonden kunnen elkaar recht in de ogen aankijken
Eric Wildschut - financieel directeur Aldel

Akkoord met sociaal plan

Er is nu dus geen werkplek voor alle 325 werknemers. Met de bonden en de ondernemingsraad is maandenlang gesproken over een sociaal plan voor 120 mensen die overtollig worden. Daarover is nu een principeakkoord. 'Door de kwijtschelding van schulden is er ook geld voor', zegt Wildschut. 'Het is een ruimhartig sociaal plan waarbij directie, OR en de bonden elkaar recht in de ogen kunnen kijken'.
Woensdagmiddag is het personeel ingelicht over de nieuwe eigenaarsstructuur en het sociaal plan. Volgende week vinden de een-op-eengesprekken plaats met de personeelsleden die moeten afvloeien.

Oneerlijke concurrentie

Volgens Wildschut heeft York Capital het eigendom overgedaan, omdat er een 'onzeker investeringsklimaat' is. Dat heeft te maken met het uitblijven van een toereikende compensatie voor CO2-kosten, de zogeheten ETS-regeling. Die compenseert bedrijven die op internationale schaal opereren tegen oneerlijke concurrentie van bedrijven uit landen die geen CO2 heffingen opleggen.
'Een gelijk speelveld', noemt Wildschut dat. Maar de ETS-regeling moet worden uitgevoerd door de regering van ieder land afzonderlijk. Het demissionaire kabinet heeft de regeling, die vorig jaar afliep, maar voor een jaar verlengd. Aluminiumsmelters in Duitsland en Franrijk kunnen volgens hem wèl rekenen op een goede uitvoering van de regeling, waardoor er geen gelijk speelveld is. 'Onbegrijpelijk dat we in Nederland geen gelijk speelveld zouden hebben met omringende landen', voegt Wildschut toe. 'Nederland loopt daarmee het risico dat nog meer bedrijven hun kantoren naar andere landen overbrengen.'
We hadden veel dieper kunnen snijden in het personeelsbestand
Eric Wildschut - financieel directeur Aldel

'Signalen': geen goede regeling

Aldel is al langere tijd in gesprek met het ministerie van Economische Zaken om de ETS-compensatie niet pas midden volgend jaar, maar veel eerder uitgekeerd te krijgen. Maar meer dan een paar maanden vervroeging zit er niet in. Sterker nog: volgens Wildschut zijn er vanuit het ministerie 'signalen' dat er überhaupt geen regeling in zit die vergelijkbaar is met die in Duitsland en Frankrijk.

'Nog een paar jaar vol te houden'

Dat roept de vraag op hoe lang Aldel het onder de nieuwe eigenaar kan volhouden. De kapitaalkrachtige investeerder York Capital heeft immers het veld geruimd. Wildschut denkt dat Aldel het met deze 'schone lei' wel een paar jaar kan volhouden. Ook onder de huidige moeilijke omstandigheden. 'We hadden veel dieper kunnen snijden in het personeelsbestand. Dan was de reorganisatie veel groter. Dat hebben we niet gedaan, omdat we geloven in een opstart.'
Daarbij moet wel worden opgemerkt dat een opstart, dus mèt de elektrolyseovens weer aan het werk, alleen kan als het gelijke speelveld op het gebied van ETS-compensatie er alsnog komt, gecombineerd met een significante daling van de elektriciteitsprijzen. Momenteel moet Aldel zo'n 180 tot 190 euro neertellen voor een megawattuur. Dat moet dalen naar 70 tot 80 euro, voordat de ovens weer kunnen worden aangezet.