In gemeente Groningen straks alleen nog folders bij ja-ja-sticker op brievenbus

De ja-ja-sticker wordt in september 2023 ingevoerd
De ja-ja-sticker wordt in september 2023 ingevoerd © ANP/Beeldbewerking RTV Noord
Inwoners van de gemeente Groningen krijgen vanaf september 2023 alleen nog folders in de brievenbus als ze daar een ja-ja-sticker op plakken. Wethouder Glimina Chakor (GroenLinks) stelt dat voor aan de gemeenteraad, die er nog over moet stemmen.
Concreet betekent de invoering van de ja-ja-sticker dat bezorgers alleen in brievenbussen met zo'n sticker folders bezorgen. In Amsterdam wordt de sticker al sinds 2018 gebruikt.

Beter voor het milieu

'De invoering van een ja-ja-sticker is bewezen effectief in het terugdringen van de hoeveelheid oud papier en past in onze ambities om in 2030 afvalvrij te zijn', zegt wethouder Chakor.
De gemeente geeft aan dat een gemiddeld huishouden jaarlijks dertig kilo reclamedrukwerk in de bus krijgt. 'Niet zelden worden de folders ongelezen in de papierbak gegooid. Dat is niet alleen zonde van het papier, maar vooral ook slecht voor het milieu’, zegt de GroenLinks-wethouder.
Met de ja-ja-sticker maakt iemand zelf de keuze om folders te ontvangen: op die manier krijgen mensen die de folders altijd ongelezen weggooien automatisch geen reclame meer.

Hoe werkt het straks?

Als het aan de wethouder ligt, geldt de ja-ja-sticker vanaf september 2023. Daarnaast blijft de nee-nee-sticker gelden.

Als je geen sticker op je brievenbus hebt, krijg je alleen nog huis-aan-huisbladen. Heb je een ja-ja-sticker, dan krijg je zowel reclame als huis-aan-huisbladen. Met een nee-nee-sticker krijg je geen folders of huis-aan-huisbladen meer.

Rechtszaken zorgen voor vertraging

De gemeenteraad riep het college van burgemeester en wethouders in 2016 op om onderzoek te doen naar de invoering van de ja-ja-sticker. Omdat er rechtszaken over de kwestie werden gevoerd in Amsterdam en Utrecht, wachtte Groningen tot nu toe. In september 2021 besloot de Hoge Raad dat er voldoende juridische grondslag is om de sticker in te voeren.
De raad stemt begin volgend jaar over de komst van de ja-ja-sticker. De gemeente wil de branche daarna de tijd geven om te anticiperen op de wijziging: er geldt een verplichte overgangstermijn van anderhalf jaar. 'Dat betekent dat de sticker op z’n vroegst in september 2023 ingevoerd wordt', zegt de gemeente.