Gemeente past na weigeringsincident beleid voor nachtopvang aan

De mannen op de stoep van de nachtopvang
De mannen op de stoep van de nachtopvang © Straatwijs
De nachtopvang voor daklozen gaat open als de gevoelstemperatuur onder nul graden Celsius komt te liggen. Het stadsbestuur heeft die aanpassing doorgevoerd nadat er twee daklozen niet in de opvang terecht konden, omdat het buiten nog te warm zou zijn.
De voltallige gemeenteraad is het niet vaak met elkaar eens, maar op het punt van de winteropvang voor daklozen wel. Aanleiding daarvoor was dat twee daklozen vorige week niet in de opvang terecht konden omdat het nog niet koud genoeg was. De opvang gaat pas open bij een temperatuur van nul graden of kouder. Alle politieke partijen willen de openingsvoorwaarden versoepelen.

Meer flexibiliteit

Die voorwaarden worden nu dus ook versoepeld: er wordt per direct uitgegaan van de gevoelstemperatuur. De gemeente had de regeling kort geleden ook al versoepeld. Tot dit jaar ging de opvang open bij enkele graden vorst. De regeling is dus nu opnieuw aangepast. De opvang zal vanaf volgend jaar ook eerder opengaan dan nu het geval is en de openstelling zal flexibeler zijn wanneer hulpverleners daarom vragen.
Van de opvang wordt gebruik gemaakt door een groep van zo'n 30 á 40 personen.