Nieuw steunpunt moet mensen helpen bij opzetten woningcoöperatie

In een woningcoöperatie gaat het geld niet naar particuliere bedrijven
In een woningcoöperatie gaat het geld niet naar particuliere bedrijven © ANP
De gemeente Groningen komt met een speciaal steunpunt voor woningcoöperaties. Het is volgens wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) nodig omdat er steeds meer belangstelling voor is.
Een woningcoöperatie is, hoewel de woorden veel op elkaar lijken, iets anders dan een woningcorporatie. Het is een groep mensen die samen een gebouw koopt en daarna de woningen in dat gebouw aan zichzelf verhuurt.

Ebbingehof

'Een voordeel is dat de woonlasten beheersbaar blijven, omdat de winsten niet naar een projectontwikkelaar gaan', zegt de PvdA-er. 'Zeker voor middengroepen die willen huren is dat een uitkomst.'
Het past eigenlijk niet zo goed in het woningbouwmodel, terwijl het wel waardevol is
Roeland van der Schaaf - wethouder PvdA
'We zien signalen uit de stad van mensen die dit willen. Maar we horen ook vaak dat het ingewikkeld is om op te zetten', zegt Van der Schaaf.
'Een voorbeeld is het Ebbingehof, in het Ebbingekwartier, dat net is opgeleverd. De mensen daar hebben veel hulp nodig gehad van ons om het voor elkaar te krijgen. Het past namelijk eigenlijk niet zo goed in het Nederlandse woningbouwmodel, terwijl het wel heel waardevol is', zegt de wethouder.

Meer zicht op wens

Daarom komt er nu een steunpunt, om partijen erbij te helpen. Ook kan het steunpunt mogelijk helpen bij het financieren van een coöperatie: 'De gemeente kan natuurlijk geen geld geven, maar wel uitlenen.'
De wethouder zegt niet in te kunnen schatten hoeveel mensen er in de toekomst gebruik van kunnen maken. 'Daar hopen we met de komst van het steunpunt ook meer zicht op te krijgen', besluit Van der Schaaf.