Hotel neemt advocaat in arm om bomen Grote Markt: 'Kamers krijgen geen zonlicht meer'

De bomen in het Grote Markt-plan, met rechts het WestCord-hotel
De bomen in het Grote Markt-plan, met rechts het WestCord-hotel © Gemeente Groningen
De kritiek op de grootschalige aanpak van de Grote Markt blijft maar aanzwellen. Het aan het plein gelegen Market Hotel van WestCord heeft grote moeite met de bomen die geplaatst gaan worden. Het adviesorgaan van de gemeente zelf is ook niet blij.
Het onlangs geopende Market Hotel heeft zelfs al een advocaat in de arm genomen om protest aan te tekenen tegen de plannen. Uit een brief van het advocatenkantoor uit Amsterdam blijkt dat de hotelgroep onaangenaam verrast is door de handelswijze van het gemeentebestuur. Er wordt gesteld dat er nooit overleg is geweest tussen het hotel en de gemeente.
WestCord ziet de nu nog ingetekende bomen pal voor het hotel verrijzen. 'Het gaat niet om een enkele boom of enkele bomen', valt te lezen in de brief. 'Nee, het gaat om een bomengroep van 25 bomen van circa 15 meter hoog. In eerste instantie zouden deze bomen verspreid worden over de hele Grote Markt, maar nadien is toch om één of andere vage reden besloten om deze bomen voor de deur van clientèle neer te zetten', schrijft de advocaat namens het hotel.

Kamers zonder zonlicht

Door de bomen ziet WestCord het terras volledig in de schaduw verdwijnen en dat zou zorgen voor omzetverlies. 'Bovendien zijn veel kamers met grote raampartijen gesitueerd aan de zijde van de Grote markt', valt verderop te lezen. 'De bomengroep zorgt ervoor dat die betreffende kamers geen zonlicht meer krijgen, de toeslagen voor die kamers niet meer gevraagd kunnen worden en dat mogelijk sommige kamers daardoor niet meer geboekt zullen worden.'
Een impressie van de toekomstige Grote Markt
Een impressie van de toekomstige Grote Markt © Gemeente Groningen
De hotelgroep sluit eventuele juridische stappen niet uit. Diezelfde uitspraak deed de eigenaar van het News Café ook al. Hij wordt gedwongen om een deel van zijn terras af te staan en kan zich eveneens niet vinden in de plannen van de gemeente.

Meer tegenstand

Opvallend is dat de gemeentelijke Monumentencommissie ook bezwaren heeft tegen de komst van de bomen. Eerdere tekeningen gingen niet uit van een 'minibos' op de Grote Markt: toen stonden de bomen nog verspreid over het plein.
De commissie laat weten dat de bomengroep ingaat tegen de historisch-ruimtelijke kenmerken van het bewuste gedeelte van de binnenstad. Het zou de openheid van het plein niet ten goede komen. De commissie doet al met al dan ook de oproep om af te zien van het bosje. Ze willen wel bomen terugzien op de nieuwe Grote Markt, maar niet zoals het stadsbestuur het voor ogen heeft.