Zorgorganisaties noemen jeugdzorgplan risicovol: 'Besluiten gaan in te hoog tempo'

De jeugdzorgafdeling van het gezondheidscentrum CJG Groningen in de stadswijk Beijum
De jeugdzorgafdeling van het gezondheidscentrum CJG Groningen in de stadswijk Beijum © ANP
Verschillende jeugdzorgorganisaties, waaronder Accare, Cosis en Elker, roepen de gemeenteraad van Groningen op om voorlopig geen besluit te nemen over plannen om de uitvoering van de jeugdzorg opnieuw in te richten. 'De huidige plannen brengen grote risico's met zich mee.'
De organisaties trokken afgelopen week al aan de bel over de kwestie. In principe debatteert de gemeenteraad komende week voor het eerst over de door wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) opgestelde 'regiovisie'.

'Grote zorgen'

'We maken ons grote zorgen over de ontwikkelingen', zegt Wieteke Beernink woensdagavond namens de organisaties tegen leden van de gemeenteraad. Ze stelt dat haar organisaties amper mee hebben kunnen praten over de regiovisie.
Dat document geeft volgens wethouder Diks 'richting aan wat we in de regio Groningen voor de jeugdhulp nog meer willen bereiken.' (...) 'De kern van de regiovisie is de beweging die het college in het zorglandschap wil maken.'
Niemand begreep waar het over ging
Wieteke Beernink over de klankbordgroep
Die 'beweging' vat de gemeente samen in enkele 'ontwikkelopgaven'. Zo moeten alle jeugdigen 'de kans krijgen zich positief te ontwikkelen', 'worden jeugdigen beschermd als hun ontwikkeling gevaar loopt', en 'groeien ze zo veel mogelijk thuis op'.

Twee Poolse landdagen

Beernink noemt de visie 'zeer algemeen'. Ze heeft wel mogen meepraten in een klankbordgroep en bijeenkomsten, die ze schertsend 'twee Poolse landdagen' noemt. 'Niemand begreep waar het over ging', zegt ze. De organisaties die ze vertegenwoordigt stapten daarop uit de klankbordgroep.
Ik ben bang dat het kind met het badwater wordt weggegooid
Pieter Drenthen - FNV Jeugdzorg
Ze zegt het belangrijk te vinden dat er in de toekomst minder zorgaanbieders zijn dan nu. 'Het is echt niet zo dat alles moet blijven als het zo is. Maar laat ons meepraten, praat ook met cliënten. Kortom: doe dit samen', stelt Beernink.

'Veranderingsmoe'

Ook vakbond FNV uit zich woensdagavond kritisch. Pieter Drenthen (FNV Jeugdzorg) geeft aan dat hij en zijn collega's 'veranderingsmoe zijn'. 'In de regiovisie zit geen verbetering, en ik maak me zorgen over de snelheid waarmee die is opgesteld. Ik ben bang dat het kind met het badwater wordt weggegooid', zegt hij.

'Te hoog tempo'

Ook Martine Brouwer, regioambassadeur namens het Rijksprogramma Zorg voor de Jeugd, maakt zich zorgen. 'Het plan is in zeer korte tijd geschreven, en heeft grote effecten op de hulpverlening. Daarbij moet er nu in een te hoog tempo over besloten worden', zegt ze.
'Het plan is zo algemeen beschreven dat het carte blanche geeft aan iedere gemeente. Zij kunnen de jeugdhulpverlening op hun eigen manier inrichten. Het geeft geen duidelijkheid en het is te weinig gekaderd om mensen vertrouwen te geven in de toekomst.'
De Groningse gemeenteraad debatteert komende woensdag voor het eerst over de plannen.