'Tweede aanmeldcentrum asielzoekers begin 2022 klaar om Ter Apel te ontlasten'

Mensen melden zich aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Mensen melden zich aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © Jos Schuurman/FPS
Als het aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid ligt, is er begin volgend jaar een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers in Nederland.
Dat heeft Broekers-Knol woensdagavond laten weten in de Tweede Kamer. Ze noemde de huidige situatie in Ter Apel ‘niet goed’ en ‘onwenselijk’. Al zo’n twee maanden zitten daar structureel te veel asielzoekers.
Eerder werd al bekend dat het Rijk op zoek is naar een tweede aanmeldcentrum, maar toen is er nog niks gezegd over wanneer zo’n tweede aanmeldlocatie gereed zou zijn.

Ter Apel enige aanmeldcentrum voor asielzoekers

Op dit moment is Ter Apel het enige aanmeldcentrum voor asielzoekers in Nederland. Als je in Amsterdam asiel wilt aanvragen, krijg je een trein- en buskaartje naar Ter Apel. Daar start dan officieel de procedure.
Vervolgens gaan asielzoekers vanuit Ter Apel naar andere asielzoekerscentra, maar die zitten zo goed als vol. Gevolg: het aanmeldcentrum in Ter Apel stroomt vol, omdat de asielzoekers blijven komen maar niet kunnen worden overgeplaatst. Op sommige dagen zaten er daarom honderden asielzoekers te veel.

Nieuw aanmeldcentrum januari 2022

Tweede Kamerlid Kati Piri (PvdA) wil woensdagavond weten wanneer inwoners van Ter Apel een oplossing door de komst van een nieuw aanmeldcentrum kunnen verwachten.
Er wordt hard gewerkt om het uiterlijk in januari voor elkaar te krijgen
Ankie Broekers-Knol - staatssecretaris Justitie en Veiligheid
De staatssecretaris zegt daarop: ‘Ik heb specifiek gevraagd of het voor kerst wil lukken. Waarschijnlijk niet. Maar wel in januari 2022. Er wordt aan gewerkt om het uiterlijk dan voor elkaar te krijgen’, aldus Broekers-Knol.

Raadsleden waren sceptisch

Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde pleitte lange tijd voor de komst van een tweede aanmeldcentrum om de druk op het aanmeldcentrum in zijn gemeente te verlichten. ‘Ik roep het al drie jaar. Het is een stokpaardje van mij’, zei Velema eerder.
Raadsleden in Westerwolde waren wel wat sceptisch over de komst van een tweede aanmeldcentrum. ‘Elke gemeente weet wat voor overlast wij hebben. Staan ze te juichen om een aanmeldcentrum? Ik denk het niet’, zei een raadslid.

Locatie gevonden?

Over de zoektocht naar een locatie zei Broekers-Knol woensdagavond niks. Of dat betekent dat er een gemeente bereid is gevonden, is onduidelijk. Wel vertelt de staatssecretaris dat het inrichten van zo’n locatie niet van de één op de andere dag gedaan is.
‘Er moeten voorzieningen zijn, identificatie en registratie mogelijkheden en daar is ook apparatuur voor nodig en het moet bemand worden’, zei Broekers-Knol. Volgens de IND zou die opgave in januari klaar moeten zijn.