Geen snelrecht bij verdachten rellen in Groningse binnenstad

Een beschadigde winkelpui tijdens de rellen in Groningen
Een beschadigde winkelpui tijdens de rellen in Groningen © ANP
De zeven mensen die verdacht worden van de rellen in Stad afgelopen maand, worden niet via het snelrecht berecht. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) weten.
Op 21 november sneuvelden diverse winkelruiten en bushokjes rondom de Grote Markt tijdens ongeregeldheden die via sociale media waren aangekondigd. De relschoppers trokken Stad in omdat ze het niet eens waren met het net aangescherpte coronabeleid.
Burgemeester Koen Schuiling zei een paar dagen na de rellen dat de relschoppers via het snelrecht berecht zouden worden. Hij heeft niet gereageerd op de mededeling dat dat niet gaat gebeuren.

Verdachten kwamen na een paar dagen vrij

Het Openbaar Ministerie stelt nu dat dat niet gaat gebeuren. 'De rellen in Groningen hebben geen zaken opgeleverd die zich lenen voor een snelrechtzitting', stelt het OM in een schriftelijke verklaring.
'Als er voldoende gronden zijn om een voorlopige hechtenis voort te zetten met 14 dagen en het procesdossier binnen die termijn volledig afgerond is, zal het OM ervoor kiezen de zaak op een snelrechtzitting aan te brengen', laat het OM weten. In het geval van de Groningse rellen gaan die voorwaarden niet op: alle verdachten zijn in de dagen na de zitting vrijgelaten in afwachting van vervolging.

Bewijstechnisch eenvoudige zaken

Snelrecht kan alleen toegepast worden op bewijstechnisch relatief eenvoudige zaken waarbij verder geen onderzoek nodig is. Ook moet de advocaat van de verdachte akkoord gaan met een snelrechtzitting. Een verdachte komt dan binnen zeventien dagen voor de rechter. In Noord-Nederland zijn twee dagen per week zulke zittingen. Vaak gaan die zaken om eenvoudige winkeldiefstallen of ongeregeldheden bij evenementen.
In Leeuwarden zijn wel relschoppers volgens het snelrecht veroordeeld. Drie mannen van 18, 19 en 21 jaar kregen cel- en werkstraffen voor het gooien van stenen en zwaar vuurwerk naar politiebusjes. Ook kregen zij een gebiedsverbod opgelegd.