Leonard Witte en Ivo Smit winnen Hendrik de Vriesstipendium

Prijswinnaars Leonard Witte en Ivo Smit (r),  met in het midden wethouder Berndt Benjamins
Prijswinnaars Leonard Witte en Ivo Smit (r), met in het midden wethouder Berndt Benjamins © Ronnie Zeemering
Leonard Witte en Ivo Smit hebben het Hendrik de Vriesstipendium voor respectievelijk Beeldende Kunst en Literatuur gewonnen.
Het stipendium is een jaarlijks terugkerende prijs die wordt uitgereikt aan jonge, professionele en talentvolle Groninger kunstenaars. De bedoeling van de prijs is het stimuleren van de artistieke ontwikkeling van de kunstenaars. Wethouder Berndt Benjamins van de gemeente Groningen overhandigde beide winnaars een geldprijs van zesduizend euro.

'IJzersterk' en 'radicaal'

De jury noemt de beeldende kwaliteiten van Witte 'ijzersterk en heel authentiek'. 'De kunstenaar trekt zich weinig aan van modes binnen de kunst en blijft onvermoeid doorwerken aan het scheppen van een eigen universum', aldus de jury. Witte was de andere genomineerde talenten Trudy Oosterhuis, Marnix Sixma, Davey Smand en Jessie Tam de baas.
Het werk van Smit schetst de jury als 'radicaal, experimenteel en authentiek'. De jury in het rapport: 'Het werk stelt de lezer op scherp en daagt uit om zelf verbanden te leggen en betekenissen te geven. De plannen van Ivo zijn meeslepend.' Smit werd verkozen boven de andere genomineerde Maartje Terpstra.

Publieksprijs

Naast het stipendium maken alle genomineerden ook kans op een publieksprijs van duizend euro. Stemmen voor de publieksprijs kan tot en met 11 januari.
Het Hendrik de Vriesstipendium is samen met het George Verbergstipendium (beeldende kunst) en het Andrea Elkenbracht Fonds (klassieke en moderne muziek) onderdeel van het talentontwikkelingsprogramma van de gemeente Groningen.