Door de mand: Kees Vlietstra ziet 2,5 uur sportgeschiedenis, Jabadabado

Kees Vlietstra
Kees Vlietstra © RTV Noord
Donderdagmiddag. Als jongste zoon thuiskomt schrik ik wakker vanonder De Volkskrant. Die ligt op mijn borst, ik op de bank. Was een voorbeschouwing op de beslissende F1 race in Dubai aan het lezen. Vond het blijkbaar niet heel interessant.
Jongste zoon komt naast de bank staan. We geven elkaar een high five. Zonder verder wat te zeggen loopt hij naar de koelkast om zijn lunch te maken. Grote bak kwark.
'Hoe ging je luistertoets Engels?', vraag ik.
Zonder wat te zeggen loopt hij naar de bank. Gaat voor me staan, trekt zijn broekzak naar buiten en wijst.
Ik haal mijn schouders op. 'Wat bedoel je?'
Hij begint te glimlachen. 'In the pocket, pap. In the pocket.'
We praten nog wat over de wedstrijden van komend weekend. Onder de gewijzigde coronamaatregelen heeft zijn team, Nic.A2, alle wedstrijden gewoon kunnen spelen. Wij zijn met Nic.1 afhankelijk van het snapvermogen van Mark Rutte. Als de minister president gaat inzien dat sporten na 17.00 uur niet het probleem maar een deel van de oplossing is dan komt het misschien nog weer goed. Dinsdag weten we na de zoveelste corona persconferentie meer. En laat die Hugo de Jonge er dan ook direct maar voor zorgen dat heel Nederland die boosterprik kan laten zetten. Ben daar wel aan toe. Even zo'n prikkie in mijn bovenarm laten jassen.
Van de zomer kreeg ik de twee prikken Pfizer op Sportcentrum Kardinge. Was onder de indruk van de logistieke operatie. Dat begon al met het parkeren op het beton van de schaatsbaan. Ervaren parkeerwachters dirigeerden de auto's tegen de klok in naar de eerste vrije plekken. Ik reed een rondje 32.4. In de verste bocht mijn DRS ingeschakeld en met een precair pootje over parkeerde ik mijn bolide onder godbetert Erben Wennemars. Althans onder een groot blauw doek met een citaat van de schaatsanalist.
Heb niet zo veel met die Erben want die Erben staat voor mij symbool voor de onevenredige aandacht die zijn sport krijgt op de vaderlandse tv. Erben met zijn adoratie voor vriendje Sven, Erben met zijn lactaatstaafjes, Erben met zijn reclame voor Vitae Pro, Erben met zijn traanhonger naar de Elfstedentocht, Erben met zijn mentale coaching bij PEC Zwolle. Erben, het lek van PEC.
Enfin, bij het uitstappen uit de auto, met mondkapje, identificatiebewijs en gezondheidsverklaring, toch maar even lezen wat Lactaat Erben op het doek te zeggen heeft.
'Ready is een heel lang woord. Want wanneer moet je inzakken: bij de r of bij de y?'
Toch een mooi citaat van Erben. Zit ook veel in. De tactiek van het starten. Bij sprintnummers op het ijs van groot belang. Hoe kom je als schaatser zo dicht mogelijk bij een pikstart? Of om met Lactaat Erben te spreken, wanneer moet je inzakken?
Max Verstappen ging zaterdag bij Q3 in de slipstream van zijn teamgenoot Perez verrassend naar pole position. Een dag later bleek echter dat Hamilton het beste naar het orakel van Dalfsen had geluisterd. Dickstart for Lewis.
Terug naar donderdag. Ik wil verder lezen in de krant. Jongste zoon vraagt of ik hem wil helpen op zolder. Die heeft hij sinds de beperkte lockdown samen met wat Engelberter vriendjes ingericht als een fitnessruimte. De Beukzolder. Of ik hem wil helpen met bankdrukken. Doe je eens wat anders dan bankliggen.
Terwijl ik lachend op sta kijkt Nick naar de krant. Max en Lewis in Dubai.
Terwijl we de trap oplopen gaat ie nog even door met het etaleren van zijn Engels.
Hé pap, vandaag gezien op Insta.
'What's the difference between Dubai and Abu Dhabi?'
Op de overloop haal ik gespeeld mijn schouders op. Heb het raadseltje ook langs zien komen op Twitter. Nick kijkt me aan en zegt: 'The difference between Dubai and Abu Dhabi? The people in Dubai don't like the Flintstones, but the people in Abu Dhabi do.'
Zondagmiddag. Na de dickstart van Lewis begint een half uur later FC Groningen-Feyenoord. Schakel naar ESPN. Iemand moet het doen. De eerste helft heeft Feyenoord de bal maar kan er niks mee. Als de FC sporadisch de bal heeft weet het heel goed wat te doen met het leder. Teruggeven aan Feyenoord.
In de pauze toch maar even schakelen naar Dubai. Max rijdt op zestien seconden van Lewis. Het is wachten op de titel voor de Engelsman. Nog vier rondjes.
En dan besluit de Williams coureur Nicholas Daniel Latifi om voor Fred Flintstone te spelen. Hij maakt van zijn bolide een trapwagen door hem tegen de vangrail te knallen. Safety car!
Max kan opschuiven naar de bumper van Lewis om in de ultieme laatste ronde de Mercedes coureur te passeren en wereldkampioen te worden.
Toch nog weer even terug naar de Euroborg. De FC pakt in een zinderende tweede helft een puntje van Feyenoord. Wat een ongelofelijke tweeënhalf uur sport geschiedenis. Ik stuur jongste zoon een appje. Vanaf de bank.
'Jabadabado.'
Binnen een minuut komt zijn reactie: 'In the pocket!'