Gemeente Groningen leert weinig van eerdere fouten

Robert Pastoor
Robert Pastoor © RTV Noord
Hans Alders kon voor de stadsbestuurders op geen ongelukkiger moment inspreken. De gemeente Groningen had met de drafbaan en Harkstede al heel wat te stellen met inwoners en hun kritiek. Nu kwam PvdA-zwaargewicht en bestuurlijk zwaargewicht Hans Alders woensdagavond de vinger op de zere plek leggen.
De gemeente is al geruime tijd bezig met het opknappen van de binnenstad. Sluitstuk van die miljoenenaanpak is de Grote Markt die een metamorfose krijgt. Je zou het bijna vergeten, maar de binnenstad kent ook inwoners. Nou zal waarschijnlijk niemand dat vergeten, maar Alders liet namens vele binnenstadsbewoners weten dat de gemeente de bewoners totaal links laat liggen.

Niet zomaar een inwoner

Toen bleek dat Alders ging inspreken ging ik net iets rechter op mijn stoel zitten. Hij deed zijn zegje dan wel als inwoner, maar Alders is niet zomaar een inwoner. Hij heeft nogal een bestuurlijke staat van dienst. Hij was jarenlang commissaris van de Koning, kent het Binnenhof als Kamerlid en minister, en was Nationaal Coördinator Groningen. Hij weet dus hoe er wordt gedacht in bestuurlijke kringen.
In die functies zal hij ook niet altijd naar inwoners hebben geluisterd, maar Alders liet woensdagavond even fijntjes weten dat de gemeente dat ook niet doet. Die constatering is opnieuw zeer pijnlijk voor de gemeente. Dit college wordt namelijk verweten nogal slecht te luisteren. Vraag maar aan de bewoners van Harkstede rondom de kwestie Skaeve Huse. De bewoners voelden zich totaal niet gehoord toen hun mening werd gevraagd over de komst van een opvang voor verslaafden. Hun bezwaren werden wel aangehoord, maar naar mening van de bewoners niet serieus genomen.
Hetzelfde recept is van toepassing op de bewoners van de Lagelandpolder. Die werden geconfronteerd met de komst van een Hyperloop én een groot zonnepark. En dat allemaal in hun achtertuin. Dan hebben we nog de drafbaan. Paardensportliefhebbers hebben geen moment het idee gehad dat de gemeente ook maar een klein beetje openstond voor hun argumenten om de drafbaan open te houden. Burgers voelden zich in alle gevallen niet serieus genomen. Inspraak leek een wassen neus.

Geen vriendjespolitiek

De PvdA-mastodont Alders spaarde het college van burgemeester en wethouders niet. Dat had hij best kunnen doen, want zijn partij maakt onderdeel uit van het college. Hij deed echter niet aan vriendjespolitiek.
Bijzonder pijnlijk dat nou juist een ervaren bestuurder dergelijke kritiek uit op de huidige stadsbestuurders. Toch denk ik dat het goed is dat juist Alders even flink uithaalde. Bewoners deden het eerder al, maar daarvan leerde de gemeente dus blijkbaar niet.
Dat juist híj van zich liet horen, betekent dus dat de huidige bestuurders er min of meer een potje van maken waar het gaat om inspraak. Alders moet geweten hebben dat zijn optreden tot ophef zou leiden. Want een voormalig commissaris van de Koningin spreekt echt niet vaak in, althans niet in de gemeente Groningen. Wie weet gaat de gemeente vanaf nu wel écht in gesprek met de bewoners.

Waarschijnlijk te laat

Voor de mensen in Harkstede, de Lagelandpolder en de paardenliefhebbers is het sowieso te laat, maar waarschijnlijk voor de binnenstadbewoners ook. Alders richtte zich namelijk tot de gemeenteraad. Die kan de plannen van het college bijsturen. Dat deed de raad eerder niet en dat lijkt er nu ook niet van te komen. Het college heeft de lijn uitgestippeld en een meerderheid van de raad gaat tot nu toe vaak (zo goed als) kritiekloos mee in die bedachte plannen.
Dit college zal voor sommige bewoners de boeken ingaan als doordrukcollege. Het nieuwe stadsbestuur heeft de schone taak om dus wel echt te luisteren. Misschien heeft Alders nog trek in een periode als wethouder? Of misschien als luistercoach?