Lopend Vuur: Een houtkachel zorgt voor overlast

Een haardvuur
Een haardvuur © ANP/ Hollandse Hoogte/ Richard Brocken
Een zogeheten kachel-apk moet de overlast van houtstook gaan verminderen. Naast zo'n verplichte periodieke keuring moet elk verwarmingstoestel straks na uiterlijk vijftien jaar worden vervangen. Daarvoor pleit de Nederlandse Haarden- en Kachelbrancheorganisatie (NHK) in de Telegraaf.
Vanaf 1 januari 2022 geldt voor alle kachels en haarden die verwarmen op hout en pellets de Europese richtlijn 'Ecodesign'. Toestellen met dat keurmerk verbranden efficiënter en duurzamer dan oudere apparaten.
Mensen met bijvoorbeeld luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten kunnen soms flinke last hebben van de rook die vrijkomt bij houtkachels. Het RIVM heeft daarvoor ook een zogeheten 'stookalert'. Met het stookalert moeten gezondheidsklachten bij die mensen voorkomen worden.
Bij het ministerie van Infrastructuur bekijken ze momenteel hoe de luchtverontreiniging door houtstook verminderd kan worden. Zo is gemeenten gevraagd de inwoners op te roepen bij windstil of mistig weer geen hout te verbranden. Schoorsteenvegers juichen de 'apk' toe, ook omdat het de veiligheid vergroot.
Hoe kijk jij naar dit onderwerp?
Ons Lopend Vuur:
Als je de stelling hierboven niet ziet, kun je hier stemmen.

Praat mee!

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Kerstpakket

'Iedereen hoort een kerstpakket te krijgen' was maandag ons Lopend Vuur. Van de 4229 stemmers was 65 procent het daarmee eens, 35 procent oneens.